Pétain se angažoval v pronásledování Židů

Paříž – Vůdce francouzského kolaborantského válečného režimu maršál Philippe Pétain se osobně angažoval v pronásledování Židů. Tvrdí to známý francouzský historik a „lovec nacistů“ Serg Klarsfeld, který se odvolává na dokument z roku 1940, ve kterém Pétain popisuje, jak se má zacházet se Židy.

V dokumentu z 3. října 1940, který nedávno anonymní dárce věnoval francouzskému muzeu holokaustu, Pétain doporučuje, jak postupovat se Židy. Jde o návrh statusu, který měl vyloučit Židy z veřejných úřadů nebo z práce ve školství. 

Navíc Pétain škrtl výjimku, jež se měla týkat Židů, jejichž předkové byli ve Francii naturalizováni před rokem 1860. Podle Klarsfelda byl Pétainův návrh mnohem ostřejší než původní návrh. Všechny navrhované změny se přitom objevily v závěrečném znění dokumentu. 

Klarsfeld považuje dokument za další důkaz toho, že antisemitismus byl oficiální politikou vichystického režimu. Podle Klarsfelda byl Pétain antisemita, který Židy z vlastní iniciativy pronásledoval.  

Z Francie bylo za války deportováno do koncentračních táborů 76 tisíc Židů. Vrátily se jen 3 000. V jednom z táborů zahynul i Klarsfeldův otec. Podíl Francie a Francouzů na tragédii Židů poprvé oficiálně přiznal až v roce 1995 tehdejší nově nastoupivší prezident Jacques Chirac. 

Philippe Pétain

V první světové válce si Pétain jako velitel ozbrojených sil vysloužil nálepku hrdiny, byla mu připisována zásluha za vítězství v bitvě u Verdunu.

V druhé světové válce se ale zapletl s Německem. Pétain pak 22. června 1940 podepsal s Německem příměří, které předalo nacistům přímou kontrolu nad severem a západem Francie včetně Paříže a celým pobřežím s Atlantikem.

Sám Pétain se pak stal představitelem francouzského vichystického režimu, který je označován jako kolaborantský. Po válce byl Pétain odsouzen k smrti za velezradu. Generál de Gaulle mu trest zmírnil na doživotní vězení.

Vydáno pod