Alkohol a nikotin v mrtvolách červům nechutná

Nottingham - Na univerzitě v Nottinghamu se rodí nová metoda, která možná usnadní práci kriminalistům. Tamní forenzní entomologové se totiž zabývají tím, jak například nikotin, pesticidy nebo alkohol ovlivňují rozklad těl obětí zločinů. Čas smrti je totiž pro dopadení pachatele jednou z nejdůležitějších indicií. Podle chování hmyzu by se nejen dalo poznat, kdy člověk zemřel, ale také rekonstruovat jeho poslední hodiny. Výzkum by měl zabrat pět let.

Forenzní entomologové určují dobu smrti podle napadení těla hmyzem. Všimli si ale, že řada běžně konzumovaných jedů, například nikotin, vážně ovlivňuje chování hmyzu. Forenzní entomolog Andrew Chick z Nottingham Trent University rozmístil se svými kolegy trojici mrtvých prasat v lese. Aby ověřili své teorie, do dvou z nich vpravili nikotin, třetí ponechali v původním stavu. Tak mohli porovnat, jak na nich bude hmyz působit.

Andrew Chick, forenzní entomolog:

Vědci zjistili, že do oblastí, kde se jedy ukládají, se hmyzu příliš nechce. Například v tělech zasažených nikotinem hmyz nesnáší vajíčka po skupinách, ale raději jednotlivě a v nezasažených oblastech. Pokud se první zjištění patologů a forenzních entomologů potvrdí, mohlo by to změnit dosavadní praxi. Už jen to, že tělo obsahuje zvýšené množství alkoholu, nikotinu nebo jiného slabého jedu, dává odborníkům a samozřejmě i policistům vodítka: Pila například oběť s přáteli nebo v baru? Kouřila kvůli stresu nebo hádce? Nebo došlo ke kombinaci obojího například na velké oslavě?

Chris Terrel-Nield, Nottingham Trent University:

„Lidé už objevili těla, která se nerozkládala celé roky. Například lidé, kteří zemřeli na otravu arzenem, se nerozpadnou. To je dobře známo, ale jsou tu i jiné jedy, které mohou rozklad ovlivnit. Když nic jiného, umožní nám odhadnout alespoň okolnosti smrti.“