V Moskvě záhadně zemřel další důstojník rozvědky

Moskva – V Moskvě za záhadných okolností zemřel bývalý ředitel ruských tajných služeb Viktor Červizov. Oficiálně spáchal sebevraždu, vyloučena ale není ani vražda. V krátké době je přitom už druhým vysoce postaveným členem ruské špionáže, který takto zahynul. Třiašedesátiletý generál Červizov si dnes ráno podle policejní zprávy prostřelil hlavu pistolí na schodišti svého domu v Moskvě. Dopis na rozloučenou nezanechal, žádné známky psychické deprese podle svých blízkých v minulých dnech nejevil.

Generál pracoval na ministerstvu vnitra do roku 2002, kdy byl penzionován v důsledku těžkých zranění, která utrpěl za druhé čečenské války koncem 90. letech minulého století. Podle moskevských médií je považován za „otce“ ruských elitních komand, která zasahují proti rebelům v neklidných oblastech severního Kavkazu.

List Komsomolskaja pravda označil za možnou příčinu smrti rodinné neshody, nevyloučil ale ani cizí zavinění. Policie žádnou verzi Červizovovy smrti nekomentovala. Bývalý muž číslo dvě ve špionážní službě ruského ministerstva vnitra je už druhým vysokým důstojníkem, který v krátké době zemřel za nevyjasněných okolností: tělo Jurije Ivanova, náměstka ředitele vojenské rozvědky GRU, v září vyplavilo moře v jižním Turecku.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)