Ve Stuttgartu pokračují demonstrace, politici hledají kompromis

Stuttgart - Desetitisíce lidí se dnes večer v jihoněmeckém Stuttgartu znovu sešly k demonstraci proti výstavbě nového železničního uzlu a s ním souvisejícímu kácení stromů v parku. Protesty pokračují od čtvrtka, kdy policie proti násilnostem demonstrantů zasahovala a řada lidí byla zraněna slzným plynem a obušky. Podle policejního mluvčího se dnešní akce zatím obešla bez násilností a účastní se jí asi 55 tisíc lidí.

Míra účasti na dnešní demonstraci překvapila politiky i organizátory, očekávalo se asi kolem 20 000 lidí. Demonstranti kritizovali premiéra zemské vlády Bádenska-Württemberska Stefana Mappuse, který mnohamiliardový projekt přestavby stuttgartského železničního uzlu podporuje.

Politické kruhy jsou rozsahem a intenzitou protestu zaskočeny a hledají kompromis. „Udělám vše pro to, abych záležitost deeskaloval,“ řekl Mappus. „Dostali jsme se do bodu, kdy spolu musíme mluvit,“ dodal na adresu odpůrců přestavby s tím, že o zrušení projektu ale jít nemůže, pouze o přizpůsobení plánů.

Zemská vláda nyní hledá hodnověrného zprostředkovatele, který by konflikt utišil. Objevila se již různá jména, mezi nimi o známého ochránce lidských práv Joachima Gaucka, ten ale pro zaneprázdnění odmítl. Představitel Zelených Cem Özdemir připustil možnost „neutrálního zprostředkovatele“, ale pouze za podmínky, že po dobu jednání bude zahájená stavba zastavena. Slíbil ale jako protihodnotu, že na stejnou dobu budou zastaveny protestní demonstrace. V nich hodlají aktivisté zatím pokračovat a hodlají je přenést i do Berlína, kde by se protestní shromáždění mělo konat 26. října.

Vydáno pod