Británie vypověděla personál libyjské ambasády, uznala povstalce za vládu

Londýn - Británie dnes oficiálně uznala za jediného legitimního představitele libyjského lidu povstaleckou Přechodnou národní radu. Vypověděla také veškerý zbývající personál velvyslanectví libyjského režimu vedeného Muammarem Kaddáfím. Britský ministr zahraničí William Hague vyzval radu, aby velvyslanectví převzala, a oznámil, že Británie v její prospěch uvolní zmrazené fondy z libyjské ropy. Ty činí v přepočtu asi 2,7 miliardy korun.

Británie už v květnu vyhostila Kaddáfího velvyslance a některé libyjské diplomaty. Teď tam zbývalo ještě osm pracovníků. O rozhodnutí vypovědět zbývající personál byl dnes informován libyjský chargé d˙affaires, který byl kvůli tomu předvolán na ministerstvo zahraničí. „Vybízíme Přechodnou národní radu, aby jmenovala nového diplomatického představitele, který by převzal libyjské velvyslanectví v Londýně. Budeme se k radě chovat jako ke kterékoli jiné vládě ve světě,“ řekl Hague.

Skupina libyjských diplomatů napojená na povstalce převzala tento týden také budovu ambasády v Sofii. Pod vedením konzula vyhlásili věrnost povstalcům a vyvěsili jejich vlajku.