Francie při protiteroristickém zátahu zatkla devět lidí

Paříž - Protiteroristické zátahy na jihu Francie přinesly výsledek: Policie zatkla devět lidí a zabavila velké množství zbraní a munice. Policisté udeřili v Marseille a Avignonu v době, kdy tajné služby varují před chystanými teroristickými útoky na velká západoevropská města. Úřady neuvedly, zda jejich akce s touto hrozbou souvisí.

Za úspěšným rozkrytím údajného teroristického spiknutí namířeného proti evropským zemím stojí alespoň částečně hlasové záznamy, které bezpečnostním složkám umožňují pomocí elektronické technologie identifikovat jejich majitele. Podle vývojářů „hlasové biometrické technologie“ může být tato metoda užitečnější než tradiční analýza otisků prstů. Bezpečnostní složky prý již dávno zkoumají, jak může hlasová databáze pomáhat v tom, aby se v budoucnu zabránilo dalším teroristickým útokům.

Na chystané teroristické útoky na evropská města, jejichž údajní původci hovořili o střeleckém masakru v podobném stylu, v jakém bylo zabito 160 lidí v Bombaji před dvěma lety, přivedly údajně záznamy hlasů na afghánsko-pákistánské hranici. Jejich analýzu provedly počítače se softwarem umožňujícím identifikaci hlasů, který vyvinula britská agentura GCHQ, jež se na odposlechy specializuje. O technologii se zajímá i Interpol a využívá se i v soukromém sektoru. Například banky ji používají pro identifikaci svých významných klientů.

Shromažďování hlasových záznamů přineslo úspěch už v minulosti. V roce 2007 se díky tomu ocitl v rukou americké justice šéf kolumbijské narkomafie Juan Carlos Ramírez Abadía, který podstoupil plastickou operaci obličeje, aby nemohl být identifikován. Záznam jeho hlasu jej ale prozradil.

Francouzská policie
Zdroj: ČT24