V Pákistánu shořely další cisterny, Islámábád znovu otevřel klíčový přechod

Síbí (Pákistán) – Po útoku ozbrojenců na konvoj kamionů v Pákistánu, který veze palivo jednotkám NATO do Afghánistánu, shořelo téměř 30 cisteren. Podobné útoky proběhly i v minulých dnech, tentokrát ozbrojenci zaútočili v době, kdy se konvoj zastavil na odpočívadle u města Síbí. Předchozí útok zažil konvoj NATO ve středu. Pákistán dnes znovu otevřel stěžejní hraniční přechod Torcham do Afghánistánu, který zablokoval 30. září v reakci na letecký útok NATO. Zahynuli při něm tři pákistánští vojáci a tři další utrpěli zranění.

„Útočníci nejprve útočili střelami, potom na cisterny vypálili malé rakety. Vzplálo 28 nebo 29 cisteren,“ popsal průběh útoku zástupce pákistánské vlády Naeem Sherwani. Jeden z útočících radikálů podle něj při přepadení utrpěl zranění.

Ozbrojenci podezřelí z příslušnosti k islámským radikálům útočí intenzivně na zásobovací konvoje NATO od konce září, kdy vzdušné síly aliance zabily na afghánsko-pákistánské hranici minimálně dva pákistánské pohraničníky. Pákistánské úřady pak zablokovaly dočasně jeden z hraničních přechodů využívaných konvoji, což je na řadě míst v Pákistánu přinutilo čekat na odstavných parkovištích.

Pákistán znovu otevřel klíčový hraniční přechod s Afghánistánem

Pákistán dnes s „okamžitou platností“ znovu otevřel stěžejní hraniční přechod Torcham do Afghánistánu, kudy směřují konvoje se zásobami pro jednotky Severoatlantické aliance. Přechod zablokoval 30. září v reakci na letecký útok NATO, při němž zahynuli na hraničním stanovišti tři pákistánští vojáci a tři další utrpěli zranění.

Krátkodobě uzavřený přechod Torcham v Chajbarském průsmyku je spolu s přechodem Čaman hlavní silniční tepnou, po níž jezdí do sousedního Afghánistánu cisterny s pohonnými hmotami a kamiony s dalšími zásobami pro mezinárodní jednotky. Jeho uzavření usnadnilo ozbrojencům útoky na kamiony čekající na pákistánském území, které se udály v posledních dnech.