Hrozí rudé Vídni zhnědnutí?

Vídeň - Necelý týden před českými komunálními volbami jdou k urnám také voliči ve Vídni. V nedělních volbách v rakouské metropoli je zaděláno na politické zemětřesení. O kontrolu nad radnicí podle průzkumů přijdou sociální demokraté. Ti přitom Vídeň s absolutní většinou hlasů ovládají od konce války - s výjimkou jediného volebního období.

Rudá Vídeň je v Rakousku běžné slovní spojení - něco jako zlatá Praha. Rakouská sociální demokracie si v metropoli - a hlavně jejích někdejších dělnických periferiích - vybudovala vůbec nejpevnější baštu v zemi. Ta se ale podle předvolebních průzkumů začíná drolit. Nadpoloviční většinu radničních mandátů mohou socialisté v neděli ztratit kvůli oblibě šéfa krajně pravicových Svobodných Heinze-Christiana Stracheho hlavně mezi mladými voliči s výučním listem, dříve jistými přívrženci socialistů.

Starosta Michael Häupl vede proti 41letému rodilému Vídeňanovi jednu z nejtěžších bitev své šestnáctileté kariéry v čele radnice. Zrušil platby za mateřské školy, rozšířil provoz metra a varuje před extremismem svého vyzyvatele. „To, co předvádí pan Strache, je rasismus. Odmítáme jeho politiku, ve Vídni pro ni není místo,“ hlásá Häupl.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

I když Svobodní připraví vládce radnice o absolutní většinu, k moci se skoro určitě nedostanou - sociální demokraté by v takovém případě dali přednost koalici s lidovci nebo Zelenými. Rudá Vídeň by se tak lehce zbarvila do černa nebo zelena.