Trajekt v Baltském moři už nehoří

Cuxhaven (Německo) – Trajekt Lisco Gloria, který v noci na sobotu v Baltském moři začal hořet, utichl. Po mnohahodinovém boji s plameny se hasičům podařilo plavidlo zabezpečit a zabránit úniku ropy do moře. Podle velitele dánské námořní záchranné služby ohnisko požáru už jenom doutná, zřejmě dohořel sám. Při požáru utrpěli tři lidé těžké zranění, dalších 25 bylo zraněno lehce. Všech 204 cestujících i 32 členů posádky se ale podařilo evakuovat.

Záchranáři se obávali především možného úniku paliva, ke kterému nakonec nedošlo. Nyní hasiči pokračují v chlazení vnějšího pláště trajektu. Jakmile se jeho teplota dostatečně sníží, vstoupí na palubu.

Šlesvicko-holštýnský ministr vnitra už v sobotu odmítl, že by výbuch, po kterém se požár rozšířil, byl důsledkem teroristického útoku. Vyšetřovatelé zatím předpokládají, že zřejmě vybuchla palivová nádrž jednoho z převážených automobilů, který se z neznámých důvodů během plavby vznítil. Když bylo jasné, že se auto nepodaří uhasit, přikázal kapitán loď vyklidit.

Litevský trajekt Lisco Gloria plul na lince z německého Kielu do litevské Klajpedy. Požár zaznamenala posádka asi 11 kilometrů severně od ostrova Fehmarn. Na místo připlulo šest dalších lodí, které pomohly evakuovat posádku a cestující, z nichž většina byli občané uska a baltských států.