Vondra v Polsku o obraně a Solidaritě

Varšava - Česká republika a Polsko nechtějí transformaci NATO do kavárenského diskusního klubu. Během dnešního rozhovoru se na tom shodli ministři obrany obou zemí Alexandr Vondra a Bogdan Klich. Vedle jednání s resortním kolegou a dalšími polskými politiky má český ministr během jednodenní pracovní návštěvy Polska na programu také účast v debatě na Varšavské univerzitě. Tématem večerní panelové diskuse je význam nezávislého odborového hnutí Solidarita pro další země východního bloku. Jde o první Vondrovu návštěvu v Polsku od jeho červencového jmenování do čela ministerstva obrany.

Česko a Polsko se budou společně snažit o to, aby si NATO do budoucna zachovalo svůj současný obranný charakter a neměnilo se v diskusní fórum, řekl Vondra České televizi po jednání s Klichem. Obě země by podle něj v době úspor spolu měly v oblasti obrany více spolupracovat. „Máme omezené zdroje a cestou kupředu je určitá specializace, sdílení nákladů, výměna určitých kapacit,“ řekl Vondra.

Dodal, že česká a polská armáda by mohly ušetřit také díky společným vojenským cvičením nebo spolupráci v oblasti vědy a výzkumu. Ministr Vondra podpořil také v Polsku snahu Aera Vodochody, které chce v Polsku s novými stroji L-159 uspět v tendru na 16 cvičných letounů.

NATO bude svoji novou strategii schvalovat na listopadovém summitu v Lisabonu a tento týden o ní v Bruselu budou jednat ministři zahraničí a obrany členských států NATO.

Vondra s Klichem jednali také o misích obou zemí v Afghánistánu. Ministr zahraničí Polska Radoslaw Sikorski nedávno řekl, že polští vojáci budou v této neklidné středoasijské zemi nejvýše do roku 2014. „My teď nechceme dávat nějaké konečné termíny, protože to by byla pobídka pro Tálibán, aby vydržel,“ uvedl k tomu Vondra. Dodal ale, že si neumí představit, že by v Afghánistánu v roce 2014 nebo 2015 bylo tolik vojáků jako dnes.

Večer se Vondra zúčastní diskuse na Varšavské univerzitě. O Solidaritě a její roli v minulosti, současnosti i budoucnosti budou večer debatovat například také první polský nekomunistický premiér Tadeusz Mazowiecki nebo někdejší předseda slovenské vlády Ján Čarnogurský. Hnutí Solidarita mělo lví podíl na pádu komunismu v Polsku a na konci srpna si připomnělo 30 let od svého založení.