Syn Íránky odsouzené k ukamenování byl zatčen

Teherán – V Íránu byl zatčen syn Sakíne Aštíaníové, odsouzené k ukamenování za cizoložství. Spolu s ním byl zadržen i jeho právník a dva němečtí novináři. Italské agentuře ANSA to dnes sdělili zástupci organizace pro lidská práva Iran Human Rights. Íránský prokurátor dnes oznámil, že byli zatčeni dva cizinci, kteří se vydávali za novináře.

Podle mluvčího Iran Human Rights Mahmúda Moghaddama čtveřici v neděli večer zatkli členové íránské tajné služby. Moghaddam řekl, že Aštíaníová může být popravena každým okamžikem.

Její děti minulý týden požádaly Itálii o udělení azylu a italské ministerstvo zahraničí na to odpovědělo, že žádost posoudí spolu s evropskými partnery. Itálie stojí v čele zemí, které usilují o omilostnění Aštíaníové.

Íránský soud tuto ženu odsoudil k smrti ukamenováním za nevěru a za spoluúčast na manželově vraždě. Rozsudek vzbudil nevoli v celém světě a justice pak rozsudek přehodnotila na trest smrti oběšením, který se dává za vraždu. Islámský zákon šaría trestá nevěru ukamenováním.

Třiačtyřicetiletá Aštíaníová se k činům přiznala v televizi, ale její právník tvrdil, že než přišla před kameru, byla mučena.

O nedělním zadržení podala svědectví mluvčí mezinárodního výboru, který bojuje proti popravám ukamenováním. Tato mluvčí Mína Ahadíová prý z Berlína právě telefonovala německým novinářům a tlumočila jednání, jehož se účastnili v kanceláři právníka syna Aštíaníové. Část policejního zásahu slyšela telefonem, ale pak musel novinář zavěsit.