Začala derniéra dramatu chilských horníků

Copiapó (Chile) - Evakuace 33 zavalených chilských horníků se oproti očekávání zpozdí. Po příletu k dolu to uvedl prezident Sebastián Piñera. Ministr důlního průmyslu Laurence Golborne později upřesnil, že oproti původním předpokladům se první z havířů dostane na povrch nejdříve ve tři hodiny ráno našeho času. Záchranáři v dole Copiapó budou muže uvězněné 69 dnů v podzemí vytahovat 600metrovou šachtou, která není širší než lidská ramena. Operace by mohla trvat až dva dny. Horníci v podzemí přežili rekordně dlouhou dobu, jejich záchraně bude věnováno speciální vysílání  ČT24 od 05:00.

Speciální kapsle, která má horníky dopravit na povrch, se spustí do tunelu prázdná, pak se záchranářem, který bude mít za úkol podrobně informovat, jak vše funguje, a teprve napotřetí se kabina vydá do dolu prázdná pro prvního horníka. Evakuace každého z nich bude trvat přibližně hodinu; samotná cesta na povrch sice zabere jen 15 až 20 minut, čas na záchranu ale prodlouží přípravy kapsle.

Horníky čeká nahoře asi 800 jejich příbuzných a blízkých a skoro 2 000 novinářů z celého světa, na místě je i reportér ČT Petr Zavadil. Vyústění tunelu, který byl k horníkům provrtán, bude zakryto plachtou, pro novináře byla připravena platforma ve vzdálenosti skoro 100 metrů. Místo už opustila vrtná souprava, která šachtu pro vyprošťovací klec vyhloubila. Přítomní ji při odjezdu odměnili bouřlivým potleskem.

Mezi horníky všeobecně panují obavy z náročné cesty šachtou na povrch, někteří muži ale prý mají nyní skoro větší strach z toho, jak budou vypadat po vynoření z temnoty než ze samotné záchranné akce. Jsou rozděleni do tří skupin. Jako první se na povrch vydají ti nejobratnější, kteří si budou umět poradit při případných potížích. Následovat je budou lidé se zdravotními problémy a nakonec psychicky nejodolnější jedinci, kteří budou čekat jako poslední.

Prezident Piñera potvrdil, že jako první je na seznamu mistr Florencio Ávalos, druhý Mario Sepúlveda, třetí Juan Illanes a čtvrtý Bolivijec Carlos Mamani. Jako poslední důl opustí šéf směny Luis Urzúa.

Jakmile se muži dostanou na povrch, čeká je lékařská prohlídka. Havíři spolu ale chtějí zůstat až do úplného konce. Původní plán počítal s tím, že je vrtulníky budou odvážet do nedaleké nemocnice postupně. Oni ale vyjádřili přání čekat přímo u šachty, dokud nebude venku poslední z nich.

Chilští horníci, kteří přežili v hloubce 625 metrů pod zemí 68 dnů, jsou zdaleka nejdéle přeživšími zavalenými lidmi. Dosud drželi rekord tří čínští horníci, kteří byli loni v létě v jihočínské provincii Kuej-čou 25 dní. V české novodobé historii drží rekord dva horníci z dolu Julius III v (dnes již neexistující) obci Kopisty, které se v listopadu 1966 podařilo živé vyprostit z podzemí 25 hodin po nehodě. Přežili i díky potrubí, jímž jim byl přiváděn kyslík, voda a čaj.

K nehodě v dole San José v chilském Copiapó došlo 5. srpna. Sedmnáct dní nikdo netušil, že zával přežilo 33 horníků, 22. srpna ale záchranáři potvrdili, že muži jsou v pořádku, a začal boj o jejich záchranu. Nejprve záchranáři vyhloubili vrt, který byl široký jen několik centimetrů, tím pak horníky v podzemí zásobovali. Záchranáři následně začali hloubit tři vrty, které by byly dostatečně široké na to, aby se do nich vešel člověk. Nakonec budou horníci vytaženi vrtem B. Ten vyhloubil speciální vrták do hloubky 630 metrů, k horníkům vrt dosáhl 17. září, měl ale jen poloviční šířku, než bylo potřeba. Záchranáři proto vrt rozšířili na nynějších 66 centimetrů.