Chávez zablokoval moskevskou dopravu a pak jednal o zbraních

Moskva – Venezuelský prezident Hugo Chávez je v Rusku. V Moskvě se svezl v ladě a pak v Kremlu začal s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem vyjednávat dodávky ruských zbraní za víc než 5 miliard dolarů (87 miliard korun). Venezuela a Rusko mají velmi vřelé vztahy. Rusko podporuje latinskoamerickou zemi zejména ve zbrojení, Venezuela zase Moskvě dodává politickou podporu. Jako jedna z mála zemí například uznala nezávislost Abcházie a Jižní Osetie.

Moskevskou návštěvu dnes Chávez zahájil poklepáním na základní kámen budoucího pomníku latinskoamerického revolucionáře Simóna Bolívara. Kvůli této akci přitom musela moskevská policie zablokovat dopravu v celé jihozápadní části Moskvy, protože se Chávez rozhodl, že na místo pojede v rudém automobilu značky Lada. Sám přitom vůz řídil.  

V Kremlu se pak Chávez sešel s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. S ním jednal o dvoustranné spolupráci. Politici ji naplánovali do roku 2014. Součástí plánů je i rozšíření obchodní výměny, zejména dodávek ruských zbraní. Celková hodnota připravovaných zbrojních dodávek do Venezuely dosahuje pěti miliard dolarů (87 miliard korun).   

Rusko ve Venezuele buduje továrny na výrobu automatů a munice a závod, který bude poskytovat servis ruským bojovým vrtulníkům. Moskva do latinskoamerické země dodává raketové systémy Tor-M1 a vojenské dopravní letouny Il-76 a Il-78. Venezuela se má také stát prvním dovozcem nových ruských stíhaček Su-35. Významnou součástí zbrojní spolupráce prý bude také dodávka 600 ruských tanků T-90S.

Prezidenti se také dohodli na spolupráci v jaderné energetice a pomoci Ruska při vybudování jaderné elektrárny na venezuelském území.

Vydáno pod