Times Square se proměnilo v arénu rodea

New York – Jedno z nejrušnějších míst světa, newyorská křižovatka Times Square, se na čas proměnila v arénu rodea. Před mistrovstvím světa v této tradiční americké sportovní disciplíně, které příští týden hostí Las Vegas, se v srdci Manhattanu objevila desítka jeho nejlepších jezdců, aby představila své umění udržet se v sedle rozdivočeného býka minimálně osm vteřin.

Slovo rodeo pochází ze španělského ródeár, tedy „otáčet, obtáčet“, a termín odkazuje ke shánění dobytka. Původně vzniklo jako neformální soutěž mezi kovboji a stala se z něj hlavní atrakce veřejných trhů po shánění dobytka. První rodeo, za jehož návštěvu platili lidé vstupné, se konalo v Proscotte v Arizoně v roce 1888. Dnes rodeo jezdí soutěžící z celého světa a cena pro vítěze nadcházejícího mistrovství dosahuje milionu dolarů.

Rodeo nespočívá jen v jízdě na divokých býcích, ale také na (ne)osedlaných divokých koních. Vedle toho honáci soutěží také v chytání telat do lasa a jejich svázání na čas, v povalení býčka skokem ze sedla nebo v oddělování krav.

Reportáž o exhibici rodea (zdroj: ČT24)

Jezdci svou kariéru většinou končí ještě před třicítkou, a to kvůli zraněním, jež se nevyhnou ani těm nejlepším z nich. „Natrhl jsem si játra, letos mi zkolabovala plíce, měl jsem zlomeniny, natržené svaly, všechno, na co si vzpomenete,“ řekl vicemistr světa v rodeu JB Mauney a jedním dechem dodal: „Profík jsem pátým rokem a vydělal jsem si dva a půl milionu dolarů. Dost lidí se ráno probudí a nechce se jim do práce, ale já se na to každý den těším.“ Právě kvůli lásce k tomuto nebezpečnému sportu u něj hodně jezdců zůstává i po konci profesionální kariéry, nejčastěji jako rančeři a chovatelé býků.