První světice pro Austrálii: Jeptiška, která udala pedofilního kněze

Vatikán/Sydney - Papež Benedikt XVI. kanonizoval šest nových svatých, včetně australské řádové sestry Mary MacKillopové, která byla ve své době církevními orgány pronásledována za to, že udala pedofilního kněze. Dnes se tak stala prvním katolickým svatým z Austrálie. Tisíce Australanů se zúčastnily slavnostní mše ve Vatikánu, na 20 000 poutníků přišlo dnes při této příležitosti také do jihoaustralské Penoly, kde MacKillopová žila.

„Mary MacKillopová se od mládí věnovala vzdělávání chudých ve velmi obtížných a náročných podmínkách venkovských oblastí Austrálie, a inspirovala tak řadu dalších žen, které se k ní připojily v rámci první ženské náboženské kongregace na australské půdě,“ prohlásil papež anglicky během kanonizační bohoslužby.

Mary MacKillopová (1842-1909) spoluzaložila v roce 1867 řád Sester svatého Jakuba svatého srdce. Byla průkopnicí v oblasti vzdělávání a se svou kongregací vytvořila síť desítek škol pro chudé v celé Austrálii. Platila však za neposlušnou služebnici boží; svůj řád chtěla vymanit z moci biskupa a podřídit ho přímo papeži.

Jako řádová sestra neuznávala pokoru vůči církevní hierarchii ve věcech svědomí, proto jí vedená kongregace udala pedofilního kněze Keatinga a ve věci se odvolala přímo k papeži. Církev tehdy kněze zbavila funkce a poslala do Irska, jeho vlivní přátelé však přesvědčili biskupa, aby jeptišku i celý řád v roce 1871 exkomunikoval. Toto rozhodnutí vzal zpět až po pěti měsících – z rozhodnutí papeže.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Kanonizační proces byl sice zahájen už před řadou let, avšak jeho dovršení právě v současnosti, kdy církev po provalení pedofilních afér v Německu čelí mnoha obdobným skandálům v celém světě, je více než symbolické. Věřící proto navrhují, aby se nová světice stala neoficiální patronkou obětí pedofilních kněží. „Pro mě jako oběť sexuálního zneužívání kněžími je to velmi důležitý den. Mary MacKillopová takto poškozené děti chránila. Otce Keatinga nahlásila a sama za to pak byla potrestána,“ dodal australský věřící Mark Fabbro.

Australská premiérka Julia Gillardová:

„Byla to velká Australanka. Člověk, který silně věřil v důležitost vzdělání a v možnost změnit svými činy životy ostatních.“

Mezi dalšími novými světci je André Bessette (1845-1937), zakladatel Oratoře svatého Josefa z Mont Royal v kanadském Montrealu, jemuž je přičítán „bezpočet zázračných uzdravení a konverzí“, jak uvedl papež. Bessette měl pověst zázračného léčitele, který společnými modlitbami dokázal pomoci mnoha chudým, jimž nepomohla klasická medicína. Dnešním svatořečením se stal prvním kanadským katolickým světcem; země už má světici Marguerite d'Youville, narozenou v Québecu.

Vatikán pracuje na blahořečení Jana Pavla II.

Z Polska byl svatořečen kanovník Stanislaw Soltys Kazimierczyk (1433-1489). Jeho kanonizace se spolu s poutníky z Polska zúčastnil i polský prezident Bronislaw Komorowski, který byl při té příležitosti včera přijat papežem. Komorowski se při té příležitosti zajímal zejména o postup příprav na kanonizaci zesnulého papeže Jana Pavla II., který pocházel z Polska, a proto Polákům na jeho svatořečení velmi záleží. Benedikt XVI. jej prý ujistil, že přípravy byly v poslední době urychleny. Italský list Il Giornale tento týden napsal, že brzy by mohlo být oznámeno potvrzení prvního zázraku Jana Pavla II., což je hlavní předpoklad pro další postup k blahořečení a poté ke svatořečení.

K novým svatým patří dále španělská zakladatelka Kongregace Dcer Ježíšových Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola (1845-1912), italská řeholnice Giulia Salzanová (1846-1929), která se zasloužila o evangelizační vzdělávací programy v Neapoli, a klariska Battista Camilla da Varanová (1458-1524), jež se ve své době i později stala významnou osobností pro mnohé církevní i světské autority.