Obyčejným Libyjcům válka nijak těžkou hlavu nedělá

Tripolis - Letouny NATO už druhou noc po sobě bombardovaly cíle v libyjském hlavním městě Tripolisu. Podle libyjské státní televize nálety způsobily materiální škody i oběti na životech, britské ministerstvo obrany dokonce uvedlo, že nálety vážně poškodily hlavní sídlo Muammara Kaddáfího. Prostí Libyjci ale dopad války zatím nijak drasticky nepociťují – až na výjimky.

Někdy je těžké uvěřit, že je Libye je ve válce. Rodiny tráví dny na pláži u hlavního města Tripolisu a dovádějí ve vlnách, jako by je nezajímalo, že ozbrojený konflikt může jejich zemi zničit. Symbolem válečného strádání v libyjské metropoli jsou především dlouhé fronty na benzín: Obyvatelé čekají i několik dnů, než doplní nádrže. Nedostatek benzínu způsobily boje mezi vůdce Muammarem Kaddáfím a povstalci. Severoatlantická aliance pak zablokovala chod Kaddáfího zbývajících přístavů a letišť.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Tripolisu zatím ani netrpí hladem. Úkolem libyjské vlády teď je zabránit zdražování základních potravin - rýže, cukru a mouky. V krizi se obchodníci snaží vydělávat víc, než by měli, a ztráty podle vlády dosahují 50 miliard dolarů.

Všude jsou vidět nedostavěné domy, protože zahraniční stavbaři ze země utekli. Zmrazené jsou i miliardové účty plukovníka Kaddáfího. Zahraniční vlády vyhrožují, že je přepošlou povstalcům. Stále izolovanější Kaddáfího vláda v Tripolisu chce s povstalci a NATO bojovat do konce, což ale stojí spoustu peněz.