Maďarská hliníkárna odškodní postižené únikem kalu

Budapešť – Maďarská hliníkárna v Ajce, odkud před 14 dny unikl jedovatý kal, odškodní postižené rodiny. Zřídí speciální fond ve výši až 1,5 miliardy forintů (130 milionů korun), ze kterého po pět let bude obětem vyplácet odškodnění. Po úniku kalu zemřelo devět lidí, na 150 dalších bylo zraněno.

Jedovatý kal z hliníkárny zavalil 4. října okolní vesnice, teprve v pátek se do některých míst mohli vrátit lidé. Čekal je pohled na zničené domy, desítky domu ve vesnici Kolontár a Devecser čeká demolice. Mnozí obyvatelé už tu nechtějí žít. 

Ještě 43 lidí ale zůstává v nemocnici, stav jednoho zraněného je kritický. Z nádrže v hliníkárně uniklo až 800 tisíc kubíků jedovaté látky. Ta napáchala škody ve výši až 1,7 miliardy korun. Pomoc nabízí i maďarská vláda. Ta chce umožnit lidem z postižených obcí, aby se mohli přestěhovat jinam. 

Příčinu ekologické katastrofy, která je v historii země považována za největší svého druhu, úřady nadále vyšetřují. Premiér Viktor Orbán i ekologové prohlásili, že jde o očividnou lidskou chybou.