Britská bezpečnostní strategie odhaluje nárůst počítačové kriminality

Londýn - Britská vláda bude v úterý v parlamentu obhajovat novou národní bezpečnostní strategii, v níž se zabývá největšími bezpečnostními riziky pro Velkou Británii. Těch je celkem šestnáct a mezi ty nejpodstatnější patří kromě terorismu i nárůst útoků na počítačové sítě. Tato strategie také oznámí konkrétní dopad nadcházejících státních škrtů na britskou armádu.

Internetová zločinnost v Británii roste. Šéf britské špionážní služby zaměřené na sledování komunikací Iain Lobban potvrdil, že nejrůznější viry již způsobily vládním počítačům značné škody a že na ně každý měsíc míří na 20 tisíc nebezpečných e-mailů. Počítačový terorismus je podle britské ministryně vnitra Theresy Mayové novým a rostoucím nebezpečím. Mezi další hrozby státu se započítávají přírodní katastrofy nejrůznějšího typu, vojenské krize či chřipkové pandemie.

Jak upřesnil londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka, největší ohniska nebezpečí mezinárodního terorismu představuje podle nové doktríny Afghánistán, Pákistán, Somálsko a Jemen. Do pozadí naopak ustupuje nebezpečí útoku konvenčními zbraněmi, čemuž by také měly odpovídat škrty ve výzbroji armády. Součásti britské vojenské doktríny zůstává rovněž jaderné zastrašování.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Podle kritických hlasů vláda vypracovala strategii během pouhých pěti měsíců bezprostředně po parlamentních volbách s přílišným ohledem na rozpočtové škrty. Rozsah a podoba škrtů budou pro všechna ministerstva zveřejněny ve středu. Rozpočet v rezortu obrany bude během čtyř let zkrácen o osm procent. Škrty tak sice nedosáhnou 25 procent, jak tomu pravděpodobně bude u dalších ministerstev, přesto tato situace vyvolala obavy především u amerických spojenců. Podle britského ministra zahraničí je nicméně zbytečné se v tomto směru jakkoliv znepokojovat a Velká Británie hodlá nadále zůstat klíčovým hráčem v NATO.