WikiLeaks popírá, že zveřejní informace o válce v Iráku

Stockholm – Zakladatel internetového portálu WikiLeaks Julian Assange dnes popřel, že by se server chystal zveřejnit další tajné informace amerického ministerstva obrany o válce v Iráku. Assange tvrdí, že konkurence z magazínu Wired záměrně šíří nepravdivé informace, že by WikiLeaks měl v nejbližších dnech informace publikovat. Portál nicméně už v minulosti zveřejnil tajné dokumenty Pentagonu o válce v Afghánistánu.

Wired je „známý protivník a šiřitel všech možných nepravdivých informací o WikiLeaksu,“ řekl Assange. Wired ale jakékoli akce popírá.

Assange tvrdí, že Wired se mstí za to, že jej WikiLeaks kritizoval kvůli zatčení poddůstojníka americké armády Bradleyho Manninga. Podle některých zdrojů totiž právě Wired přivedl vyšetřovatele k Manningovi jako zdroji tajných dokumentů zveřejňovaných WikiLeaksem. Armáda nyní Manninga stíhá za údajné předání tajných dokumentů nepovolaným osobám. 

Pentagon se nicméně připravuje na další zveřejnění choulostivých informací. Vznikl už speciální tým, který zkoumá kdo a jaké informace by mohl zveřejnit a jaký by to mohlo mít dopad. 

V červenci WikiLeaks vydal přes 77 tisíc tajných zpráv z války v Afghánistánu. Byly mezi nimi i údaje o informátorech a dalších citlivých skutečnostech. Ministerstvo obrany USA se obává, aby také nové odhalované dokumenty neobsahovaly údaje o bezpečnostních silách, informátorech nebo infrastruktuře Iráku.