V troskách čínského vysokorychlostního vlaku zahynulo 35 lidí

Peking - Nejméně třicet pět mrtvých a 210 zraněných si vyžádala srážka dvou vysokorychlostních vlaků na východě Číny. První se zastavil na trati, když zásah blesku vypnul proud, druhý do něj najel zezadu. Den po kolizi záchranáři stále ještě vyprošťují lidi z vykolejených vagónů. Jedná se o první nehodu super-rychlých čínských expresů s maximální cestovní rychlostí 250 kilometrů v hodině.

Vlakové neštěstí se stalo na trati u města Wen-čou ve východočínské provincii Če-ťiang. První expresní vlak přišel o pohon po zásahu tratě bleskem. Do zastavené soupravy pak najel zezadu další vysokorychlostní vlak, a čtyři vagóny vykolejily a zřítily se z mostu do  třiceti metrové hloubky. „Nejdříve vlak začal nouzově brzdit, okamžitě zhaslo světlo. Nemysleli jsme si, že to je tak vážné, mysleli jsme, že je to menší nehoda nebo vykolejení. Teprve když jsme vystoupili, viděli jsme, kolik vagónů se zřítilo,“ řekl cestující z druhého vlaku.

Ke srážce došlo v půl deváté večer místního času, záchranáři proto pracovali celou noc ve tmě. Ještě ráno, mnoho hodin po střetu, byli lidé uvěznění ve vagónech. Záchranáře vyzvali ke zvýšenímu úsilí prezident a premiér. „Je nutné dál odstraňovat trosky a hledat přeživší v těch částech, kam jsme se ještě nedostali. Nevíme, jestli ještě někoho najdeme živého,“
podotkl záchranář Wang Ťün.

Vlakové neštěstí v Číně (zdroj: ČT24)

Pro Čínu jsou vysokorychlostní vlakové spoje prioritou - do výstavby investuje miliardy dolarů. Před měsícem slavnostně zprovoznila trať mezi Pekingem a Šanghají, po které se jezdí třísetkilometrovou rychlostí. V plánu je vybudovat síť těchto železnic po celé zemi.