Odhalená špionka Chapmanová se odhalila znovu - pro Maxim

Moskva - Hvězdná ruská špionka Anna Chapmanová o sobě znovu nechala slyšet. „Agentka 90-60-90“, jak média překřtila 28letou rusovlásku, zapózovala pro ruskou mutaci pánského časopisu Maxim. Ten se na pultech objeví ve čtvrtek. Jedna ze stovky nejpřitažlivějších žen Ruska udělala podle časopisu pro vlastenectví mezi krajany více než fotbalová reprezentace a strategická raketa Bulava dohromady.

Hrdinka nedávného rusko-amerického špionážního skandálu Chapmanová, rozená Kuščenková, se roky snažila proniknout do „vysokých kruhů“ v Londýně a poté i v USA. Světovou proslulost jí zajistil až špionážní skandál z letošního léta, po němž následovala červencová výměna deseti agentů zadržených v USA za čtyři ruské vězně, odsouzené v Rusku za špionáž pro Západ. Ještě dříve zavalily bulvární média její intimní fotografie, které tisku poskytl její britský exmanžel.

Po návratu do vlasti si Chapmanová spolu s dalšími vypovězenými špiony zazpívala s premiérem Vladimirem Putinem, objevila se na Bajkonuru při startu kosmonautů na mezinárodní vesmírnou stanici, dostala nabídku zahrát si v pornu, získala místo poradkyně v bance, jejíž iniciály se shodují se zkratkou ruské tajné služby FSB, a naposledy zřejmě převzala i vysoké státní vyznamenání z rukou prezidenta Dmitrije Medvěděva; seznam rozvědčíků vyznamenaných za zavřenými dveřmi Kremlu oficiálně zveřejněn nebyl, a tak se média mohou jen dohadovat.

Komentátoři každopádně rozcupovali působení „špionů-diletantů“ v USA na kusy. Prý stejně nic tajného pořádně nevyčenichali, ale jen utráceli státní peníze za taje místní gastronomie, seznamování s přitažlivými domorodkami a šifrování novinových článků do moskevské centrály.

Pózování pro Maxim přijala média jako pokus o odstartování kariéry Chapmanové ve světě módy a showbyznysu. Otázkou však prý je, zda se ji podaří skloubit s dráhou bankéřky. Jiní, ve svém oboru úspěšnější ruští špioni dopadli o poznání hůř: buď skončili na popravišti - jako za války sovětský špeh v Japonsku Richard Sorge, anebo v lepším případě polozapomenutí v ústraní moskevského exilu jako důstojník britské tajné služby Kim Philby, který působil jako sovětský agent v letech 1933 až 1963.

Vydáno pod