Norská policie obvinila zatčeného Nora z obou útoků; obětí je už 92

Oslo - Muže, který byl zatčen v souvislosti s útoky v Norsku, obvinila policie z obou akcí: z pumového atentátu v Oslu i střelby na ostrově Utöya. O dvatřicetiletém Norovi Andersovi Behringovi Breivikovi hovoří jako o křesťanském fundamentalistovi s pravicovými názory. Podezřelý podnikal v zemědělství, a tak zřejmě získal přístup velkému množství průmyslových hnojiv k sestrojení bomby. Policie také prověřuje možnost, že zadržený muž měl komplice. Ten může být stále na svobodě, přesto se nebude vyhlašovat zvýšené riziko ohrožení země. Páteční útoky v metropoli Oslo a na ostrově Utöya si podle nové bilance vyžádaly 92 obětí. Toto číslo nemusí být konečné: asi pět dalších mladých lidí se ještě pohřešuje.

Zatčený střelec je bývalým členem krajně pravicové Strany pokroku

Zatčený Anders Behring Breivik prý při vyšetřování spolupracuje. Vyšetřován je údajně na základě protiteroristického zákona. Dle BBC mu podle norského zákona v případě usvědčení hrozí trest 21 let vězení. Není známo, že by se v minulosti zapojoval do aktivit namířeným proti muslimům. Minulé zprávy hovořily o tom, že je protimuslimského smýšlení. Byl členem krajně pravicové Strany pokroku (FP) a byl také místním funkcionářem mládežnické organizace této strany. Breivik podle norských sdělovacích prostředků nemá až na dopravní prohřešky policejní záznam. Vlastnil legálně pistoli Glock, pušku a kulovnici.

Policie je zatím ve vyjádřeních opatrná. „Policie má odpovědnost za vyšetřování. Jako politici nemáme žádné podklady, abychom mohli dělat závěry. Jeden člověk je zatčený, ale chci podtrhnout, že nevíme, jestli byl sám, nebo se na tom podílelo víc lidí, ani jaký byl motiv,“ upozornil ministr spravedlnosti Knut Strorberget.

V Oslu vybuchla v pátek odpoledne před vládní budovou silná nálož, která budovu i okolní stavby zdemolovala. Muž se pak přepravil na ostrov a dvě hodiny po pumovém útoku v Oslu zahájil palbu na účastníky tábora pořádaného vládní Norskou dělnickou stranou (NAP). Měl na oblečení policejní odznak a mladí lidé mu důvěřovali, když si je svolal a řekl, že přišel kvůli útoku v Oslu. Mnozí se pak ještě v době palby domnívali, že jde o druh výcviku. Následně vypukla panika, lidé utíkali pryč a skákali do vody. Ostrov je od pevniny vzdálen asi kilometr a půl. Někteří z účastníků mítinku přežili jen díky tomu, že předstírali smrt. Breivik do mladých lidí na ostrově střílel půl hodiny, než přijela zásahová jednotka.

Breivika zneškodnili protiterorističtí specialisté při zásahu ze vzduchu, když ho oslepili slzným plynem. Televize NRK ukázala videozáběry s Breivikem převlečeným za policistu, jak ještě před zatčením míří pistolí na jednoho z mladých lidí ležících na zemi. Vedle u vody pak leží několik raněných nebo mrtvých.

Breivik se policii vzdal bez boje, řekl na tiskové konferenci úřadující policejní šéf Sveinung Sponheim. Střelba na ostrově poblíž Osla podle jeho slov trvala téměř hodinu a půl a policie prý na ostrov dorazila pětačtyřicet minut po jejím začátku.

Norský atentátník Anders Behring Breivik
Zdroj: NRK/Marius Arnesen

Údajný norský atentátník měl rád Kafku

Dvaatřicetiletý Nor Anders Behring Breivik, který je hlavním podezřelým z pátečních útoků v Norsku, začal od svých dvaceti let inklinovat k pravicovému extremismu. S odvoláním na jednoho z jeho přátel to napsal norský deník Verdens Gang.

V internetových debatách prý Breivik projevoval jasné nacionalistické názory a ostře kritizoval názory o možném soužití lidí z různého kulturního prostředí. Nelíbila se mu imigrační politika a zapojoval se do debat, jejichž účastníci vyjadřovali strach z vlivu islámu. Socialismus podle něj rozbíjí tradici, kulturu a pocit příslušnosti k určitému národu. Napomáhá podle něj vzniku slabých a dezorientovaných společností.

Na své facebookové stránce uvádí mezi svými nejoblíbenějšími knihami Proces Franze Kafky a 1984 George Orwella, v televizi nejraději sledoval kriminální seriál Dexter. K jeho dalším zájmům patřilo posilování a hlásil se také k řádu svobodných zednářů.

Před několika dny podle norských sdělovacích prostředků založil účet na twitteru a 17. července na něm zveřejnil citát filozofa Johna Stuarta Milla: Jedna osoba, která věří v jednu věc, se rovná 100 tisícům těch, kteří se o věci pouze zajímají. Dle Verdens Gang patří Breivik k obdivovatelům Winstona Churchilla a člena norského odboje z 2. světové války Maxe Manuse. Ten se proslavil zejména úspěšnými sabotážními akcemi, které pak popsal v několika knihách.

Dle listu The Times of London chodil v Oslu na střední školu a žil s matkou v bohaté čtvrti města. Přestěhoval se ale nedávno do Hedmarku severně do Osla a založil zemědělský podnik Breivik Geofarm. Podle listu New York Daily News to ale mohla být pouze zástěrka pro shromáždění velkého množství hnojiv a chemikálií využitelných k výrobě výbušnin. Breivik údajně 4. května nakoupil šest tun umělých hnojiv. Tento list také napsal, že Breivik studoval v Oslu na obchodní škole, která se věnuje zejména výuce finančního managementu.

Zraněné navštívil premiér a královský pár

Vlajky jsou v zemi spuštěné na půl žerdi. Celé Norsko truchlí, ke katedrále v Oslu nosí lidé květiny. Premiér Jens Stoltenberg přijel na místo masakru a sešel se s lidmi, kteří střelbu přežili. Poděkoval všem, kdo se podílejí na záchraně života - zdravotníkům, policii, hasičům a dobrovolníkům - a navštívil nemocnici, kde jsou zranění. Vlajky jsou v zemi spuštěné na půl žerdi. „Od druhé světové války naše země nezažila větší zločin. Je to neuvěřitelné, je to noční můra. Každý, kdo byl na Utöye, je poznamenaný do konce života. Zažili tam něco, co by neměl nikdo zažít – strach, krev a smrt. Dnes, za pár hodin, jsem měl sám Utöyu navštívit a promluvit k tamním mladým. Mnoho z nich už není mezi živými. Pro mě je Utöya rájem mého mládí, a to se včera změnilo v peklo,“ prohlásil premiér. Zraněné navštívil i král Harald V. a královna Sonja.

Tragická bilance: 92 obětí, desítky zraněných

Norská policie oznámila, že páteční útoky v metropoli Oslo a na ostrově Utöya si podle nové bilance vyžádaly 92 obětí. V hlavním městě při masivní explozi zemřelo sedm lidí, na ostrově pak při střelbě 85 dalších. Zraněných jsou desítky. Zástupce norské policie Roger Andresen sdělil novinářům, že ve vodě kolem Utöyi se stále pátrá po případných dalších obětech.

Český velvyslanec v Norsku Luboš Nový uvedl v telefonátu s ČT24, že nemá hlášeny žádné české oběti. Věří na „98 procent“, že ani žádné nebudou. Jeho úřad prý pracuje dál bez nějakých omezení. Na oznámené telefonní číslo volalo údajně hodně Čechů. Pro české občany, kteří mají obavy o své blízké v Norsku, je k dispozici linka 0047-92611283.

Výběr případů individuálních útoků extremistů a šílených střelců:

duben 1982 - Jihokorejský policista v amoku proběhl pět vesnic, přičemž postřílel desítky lidí. Nakonec se vyhodil ručním granátem do vzduchu; celkem zahynulo 58 lidí a 35 osob utrpělo zranění.
únor 1994 - Židovský osadník Baruch Goldstein z osady Kirjat Arba ležící nedaleko Hebronu na západním břehu Jordánu postřílel v mešitě při modlitbě 29 Arabů a 100 jich zranil; byl ubit rozlícenými věřícími.
duben 1995 - Před sídlem amerických federálních úřadů v Oklahoma City explodovala dodávka s výbušninami. Detonace a pád budovy si vyžádaly 168 obětí, dalších 700 lidí bylo zraněno. Útok provedl Timothy McVeigh, veterán války v Perském zálivu. Byl odsouzen a popraven v červnu 2001.
březen 1996 - Ve škole ve skotském Dunblane zastřelil Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku a následně spáchal sebevraždu.
duben 1996 - Mentálně postižený Australan Martin Bryant v tasmanském Port Arthuru postřílel 35 lidí. Dostal doživotí.
duben 1999 - Studenti Eric Harris a Dylan Klebold postříleli na Columbine High School nedaleko Denveru 12 studentů a jednoho profesora, 23 dalších zranili a sami spáchali sebevraždu. Předtím ještě nastražili po školní budově výbušniny. Oba obdivovali nacismus - svůj čin spáchali v den výročí Hitlerova narození.
duben 2002 - Na gymnáziu v durynském Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe.
duben 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě přišlo o život 32 lidí; vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu. Jde zatím o nejhorší masakr ve školách na světě.

Vydáno pod