Tajfun Megi v Číně zeslábl, statisíce lidí se mohou vrátit

Peking - Tajfun Megi, který byl původně považován za jeden z nejhorších za posledních několik desetiletí, po sobotním přesunu k pobřeží kontinentální Číny zeslábl natolik, že ho čínské úřady zařadily do kategorie tropické níže. Jihovýchodní pobřeží Číny dnes dál bičovaly prudké lijáky, které s sebou živel přinesl. Na návrat domů čeká více než 300 tisíc evakuovaných.

Tajfun dorazil na čínskou pevninu poté, co na Tchaj-wanu připravil o život podle AP až 31 lidí. Silný vítr a déšť, který tajfun doprovázejí, tam způsobily obrovské sesuvy půdy, které zablokovaly dopravu na mnoha silnicích. Na severu Filipín tajfun zabil nejméně 28 lidí. Čína zatím nehlásí žádné oběti na životech. Podle médií však byly poničeny rybářské lodě a farmy na pěstování měkkýšů v provincii Fu-ťien. V sobotu si na jihu této provincie živel vynutil zrušení skoro 80 letů. Úřady před náporem živlu evakuovaly přes 310 000 lidí a nyní zvažují, zda se již mohou vrátit domů.

Rychlost vichrů provázejících Megi klesla natolik, že čínští meteorologové v sobotu Megi snížili na kategorii tropické bouře a později na níži. Vláda dnes ráno zrušila varování před tajfunem. Živel v uplynulých dnech řádil v jiných částech východní Asie. Tchajwanští záchranáři v sobotu z bahna vyprostili zbytky autobusu, v němž zřejmě cestovalo 19 čínských turistů, kteří jsou pohřešováni. Pravděpodobně jsou již mrtví, ale do oficiální bilance zatím zahrnuti nejsou. Megi tak na Tchaj-wanu o život oficiálně připravil 12 lidí.

Silné deště způsobily také nejhorší záplavy za několik desetiletí v sousedním Thajsku, kde za poslední dva týdny zahynulo nejméně 25 lidí. Vietnam sice Megi obešel, následkem prudkých dešťů však v jeho centrálních oblastech v uplynulém týdnu zahynulo nejméně 75 lidí a dalších 170 000 muselo opustit domovy.

Následky tajfunu Megi na Filipínách
Zdroj: ČTK/AP/BULLIT MARQUEZ