Australského knihkupce proslavil sajrajt z pupíku

Perth - Velmi kuriózní, pro někoho možná i drobet nechutnou sbírkou se může pochlubit Australan Graham Barker. Přes čtvrt století totiž silážuje smetí, které si poctivě vyrýpal z vlastního pupíku. Chomáčky má pečlivě seřazené podle barev a roků a dostal se s nimi i do Guinnessovy knihy rekordů. Exponáty do své sbírky začal shromažďovat 17. ledna 1984 v jedné ubytovně v Brisbane.

„Jednoho večera v roce 1984 jsem neměl nic lepšího na práci, tak jsem se začal nípat v pupíku. Napadlo mě, kolik takového smetí může asi jeden člověk vyprodukovat. Tak jsem si řekl, že ho budu chvilku shromažďovat, a pak se uvidí,“ vysvětluje svůj motiv 45letý knihkupec z Perthu. Už se mu podařilo prodat do muzea tři sklenice barevně roztříděného svinstva – za blíže neupřesněnou sumu. „Samotná surovina je k ničemu, ale jako unikátní rekordní sbírka a exponát kulturního dědictví - byť diskutabilní hodnoty - svůj význam bezpochyby má,“ vysvětluje sběratel.

Materiál do své sbírky poctivě sklízí každý den, tím pádem může svou kolekci hrdě označit za kompletní. Je to trochu jako mít kompletní sérií známek nebo celou numismatickou sadu měny nějaké země, přirovnává znalecky. Jeho 26letá činnost přinesla i své vědecké plody a poznatky: Nejvíce barevných chomáčků produkuje teplé spodní prádlo. Barva se liší podle toho, jaké prádlo lidé nosí, a pokud často barvu prádla střídají, mívají chomáčky obvykle šedomodrou barvu – tedy jakýsi barevný průměr.

Graham Barker:

Když lidé slyší, že sbírám smetí z pupíku, obvykle se ptají: „Proč?“ Já odpovídám: „Proč ne?“

A jak Barker postupuje? Vždy pečlivě vydloubne nový exponát, očistí ho od vlasů a chlupů a uloží do sklenice. Jak sám říká, ví o řadě dalších sběratelů sajrajtu z pupíku, ale žádný z nich prý u své záliby tak dlouho nevydržel. Jeden z nich by snad vytrval, ale oženil se a manželka mu to zatrhla, říká s úsměvem Barker. Přiznává v této souvislosti, že jeho sbírka se setkává většinou s pozitivním ohlasem - jen u žen vesměs vyvolává odpor. Barker udělal se svou sbírkou pupíkového humusu díru do světa, pozvali ho dokonce do noční talkshow Jaye Lena, kde vystoupil po boku Arnolda Schwarzeneggera a Kylie Minogue.

  • Sbírka Grahama Barkera autor: ČT24, zdroj: www.feargod.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204913.jpg
  • Graham Barker u Jaye Lena autor: ČT24, zdroj: www.feargod.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204966.jpg