Sumatru zasáhlo silné zemětřesení

Jakarta - Zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy stupnice zasáhlo dnes západní pobřeží indonéského ostrova Sumatra. Tichomořské středisko pro varování před tsunami vydalo upozornění na možnou hrozbu lokálních přívalových vln, avšak přibližně po hodině je odvolalo. Dnešní otřes pocítili obyvatelé v pěti městech v provinciích Bengkulu a Západní Sumatra. Dosud nejsou žádné zprávy o obětech nebo zraněných.

Ohnisko otřesu bylo v desetikilometrové hloubce asi 77 kilometrů západně od ostrůvku Jižní Pagai v odlehlém a jen řídce obydleném souostroví Mentawai u sumaterského pobřeží. Ve stejné oblasti o Vánocích před šesti lety udeřilo zničující zemětřesení doprovázené tsunami.

Americká geologická služba očekávala, že případné vlny tsunami by byly zaznamenány v okruhu několika set kilometrů od epicentra. Tichomořské středisko ale s poukazem na historické záznamy prohlásilo, že žádná tsunami vyvolaná tímto otřesem by nebyla destruktivní.

Americká geologická služba už o něco dříve sdělila, že zemětřesení o síle 5,7 stupně zasáhlo ostrov Sulawesi, odkud nebyly hlášeny žádné škody. Ohnisko tohoto otřesu bylo lokalizováno v hloubce 26 kilometrů v Moluckém moři u severovýchodního cípu ostrova.

Indonéské souostroví leží v takzvaném „tichomořském ohňovém prstenci“, pásmu s vysokou seizmickou i sopečnou aktivitou. Každoročně zažívá asi 7000 zemětřesení. Silné zemětřesení na západě Indonésie v prosinci 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život přes 230 000 lidí, z toho 170 000 právě v Indonésii.

Vydáno pod