Poprava amerického vraha se uskutečnila díky pomoci z Británie

Phoenix (USA) – Americký stát Arizona se kvůli nedostatku thiopentalu sodného, který se používá při popravách odsouzených, odhodlal k neobvyklému kroku a anestetikum si nechal dovézt z Británie. Úřady se přiznaly poté, co právníci Jeffreyho Landrigana, který byl v úterý popraven, zpochybnili bezpečnost látky dovezené ze zahraničí a neschválené v USA.

Padesátiletý Jeffrey Landrigan byl odsouzen k smrti za vraždu, kterou spáchal v roce 1989. Čekáním na popravu strávil přes 20 let a v úterý se stal 24. popraveným v Arizoně od roku 1992, kdy tento stát obnovil trest smrti. Landriganovi právníci tvrdili, že jejich mandant by při popravě kvůli použití látky neschválené v USA mohl trpět. Arizonský ministr spravedlnosti to ale odmítl s tím, že anestetikum pochází z Británie. Popřel tak zároveň dohady, že Arizona prostředek dovezla z některé ze zemí třetího světa.

Thiopental sodný

Slouží k uspání vězňů těsně předtím, než je usmrtí jed v injekci. Uspání vyžaduje americká ústava s odůvodněním, že ani při popravě se nesmí s odsouzeným zacházet krutě.

Výrobu thiopentalu sodného musel hlavní americký producent kvůli technickým problémům zastavit. Jeho nedostatek se projevuje již od jara letošního roku a v několika státech kvůli němu musely být odloženy popravy. Podobně jako Arizona mohou v budoucnu postupovat i další americké státy.

Jméno britského výrobce thiopentalu sodného zatím není známo. Někteří britští bojovníci za občanská práva vyzývají k jeho zveřejnění a také ke kampani proti firmě, která podle nich dělá ze zabíjení obchod. V Británii popravy povoleny nejsou. Poslední byla provedena v roce 1964.