Případ barmské disidentky opět před soudem

Rangún – Právníci barmské disidentky Su-Ťij se u nejvyššího soudu odvolali proti jejímu domácímu vězení. O odvolání by měl soud rozhodnout do dvou týdnů. Osmnáctiměsíční trest, který Su-Ťij dostala loni v srpnu, má vypršet týden po volbách plánovaných na 7. listopadu. Podle britského deníku Daily Telegraph barmská junta slíbila, že nositelku Nobelovy ceny propustí. Učiní tak ovšem až po volbách, aby mediálně sledovaná disidentka nemohla kandidovat.

Za porušení zákona o vnitřní bezpečnosti dostala barmská disidentka trest rok a půl v domácím vězení. Rozsudek tehdy všechny překvapil. Podle původního verdiktu měla Su-Ťij nastoupit ke třem rokům vězení, poté k nuceným pracím. O mírnější trest se však zasadil ministr vnitra. „Změna rozsudku je poměrně překvapivá, protože vládnoucí junta je známá tím, že nepodléhá mezinárodnímu tlaku,“ komentoval to filipínský chargé d'affaires v Barmě Joselito Chad Jacinto.

Zřejmě nejznámější disidentka světa strávila za mřížemi nebo v domácím vězení celkem 14 let. Podle pozorovatelů se vojenská diktatura snažila shovívavým gestem vyhnout mezinárodním sankcím. Svého hlavního cíle generálové přesto dosáhli. „Jasně ukázali, že se Su-Ťij nebude nijak moct účastnit voleb v roce 2010,“ shrnul mluvčí exilové organizace Fórum pro demokracii v Barmě Soe Aung.

Barmští generálové se obávali, že by hnutí populární političky mohlo ve volbách zvítězit, tak jako v roce 1990. Junta, která v zemi vládne 47 let, ale tehdy odmítla výsledky uznat a moc si ponechala.

Barmští vůdci letos slíbili uspořádat volby 7. listopadu. Podle některých kritiků ale budou zmanipulované a jejich jediným cílem je udržet vojenskou juntu u moci. Su-Ťij by měl trest domácího vězení vypršet jen několik dní po volbách, 13. listopadu.

Su Ťij
Zdroj: ČT24
Vydáno pod