Jihokorejci míří do KLDR navštívit příbuzné

Kumgang - Přes 430 Jihokorejců dnes překročilo hranici do KLDR, aby se zde setkali s příbuznými, od nichž je oddělila korejská válka. Setkání rodin začíná den po incidentu, kdy po sobě v demilitarizované zóně mezi Korejemi stříleli příslušníci pohraničních jednotek obou zemí. Jihokorejci, kteří dnes zamířili přes ostře střeženou hranici do severokorejského města Kumgang, byli v naprosté většině staří lidé ve věku přes 80 let. Schůzka s příbuznými ze severu je pro ně velmi emotivní záležitostí, protože to je jediná příležitost, jak se s nimi ještě mohou vidět. Setkání rodin se organizují od roku 2000.

Za tu dobu dostalo šanci setkat se s příbuznými z druhé strany hranice osobně nebo pomocí videokonference 20 800 Korejců. Jiný způsob kontaktu přitom není možný, protože telefonické spojení nebo komunikace přes internet mezi jihem a severem Korejského poloostrova nejsou běžným lidem umožněny. Schůzka, která dnes začíná a potrvá do 5. listopadu, je první po více než roční přestávce.

Mezi posledními dvěma setkáními se vztahy mezi Korejemi vyhrotily. Přispělo k tomu především březnové potopení jihokorejské lodi severokorejským torpédem. Pchjongjang nicméně odpovědnost za incident, při němž zahynulo 46 Jihokorejců, odmítá.

Setkání rodin z rozdělené Koreje (zdroj: ČT24)

Zatím poslední incident mezi Korejemi se stal v pátek. Severokorejští vojáci začali střílet na jihokorejské pohraniční jednotky, ty střelbu opětovaly. Při incidentu nebyl nikdo zraněn. Podle jihokorejského ministerstva obrany není jasné, zda událost byla provokací ze strany Pchjongjangu, nebo jen nedopatřením.

Vojenská přehlídka u příležitosti 65. výročí založení Korejské strany práce
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo