V korunách stromů teď visí sběrači semen

Týniště nad Orlicí - Teď je ten správný čas na sběr kvalitních semen stromů, ze kterých se pak vypěstují sazenice pro obnovu lesa. V nejbližších dnech budou proto v lese k vidění lidé, kteří visí v korunách stromů. Jde o horolezecké specialisty, kteří se musí vyznat nejen v lezeckých technikách, ale také v semenech.

Například jasan ztepilý měří třeba i třicet metrů. Sběrač se proto pro kvalitní semena musí vyšplhat až nahoru. Celkem tam natrhá zhruba patnáct kilogramů plodů. Člověk se strachem z výšek by v takové profesi neuspěl.

Sběr semen využívají lesníci pro umělou obnovu lesního porostu, ze semen se vypěstují sazenice a ty se pak vsadí, kde je potřeba. Když nelze získat kvalitní semena na zemi pod stromy, jako například u buku nebo dubu, je nutné vyšplhat do korun. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Tato metoda se využívá především u jedlí. Jedlové šišky totiž nepadají po dozrání na zem, ale rozpadnou se ještě na stromě. Šišky se tak musí trhat přímo v korunách stromů a ještě nedozrálé. 

Lesníci se ale obávají, že letos nebude úroda semen nejlepší. „Bylo poměrně deštivo, deště byly dlouhou dobu, takže zachytily kvetení spousty druhů stromů,“ vysvětluje Zuzana Neznajová ze Semenářského závodu Lesů České republiky.