Pobřeží slonoviny volí prezidenta, v zemi hrozí násilí

Burundi - Západoafrické Pobřeží slonoviny volí nového prezidenta. Kvůli obavám z násilí dohlíží na hlasování osm tisíc vojáků mírových sil a 1500 policistů. Současný prezident Laurent Gbagbo se utká v prvním kole s dalšími třinácti kandidáty. Volby se měly uskutečnit již v roce 2005 po vypršení pětiletého mandátu současného prezidenta, byly ale šestkrát odloženy. Země se zmítá v politické krizi a od občanské války v roce 2003 je rozdělená. Jižní část kontroluje vláda, sever povstalci.

Obyvatelé si po deseti letech politické krize od voleb slibují stabilizaci poměrů a sjednocení země, která je největším světovým pěstitelem kakaa. Volby ale mohou rozpoutat novou sérii nepokojů. Sever země totiž ovládají ozbrojení bývalí povstalci a západ vlivné milice. Nikdo z ozbrojenců přitom nechce přijít o své postavení. „Ze situace v zemi jsme unavení. Ať někdo vyhraje a ať můžeme postoupit dál,“ řekl agentuře AFP ve frontě před volební místností na jihu hlavního města Abidžanu třicetiletý Oumarou Kouyaté.

Podle agentur lze mezi kandidáty čekat napínavý souboj. O nejvyšší úřad se uchází 14 osob včetně současného prezidenta Laurenta Gbagba a dalších dvou politických prominentů, kteří poprvé kandidují proti sobě. Pětašedesátiletý Gbagbo je u moci od roku 2000. V roce 2002 přestál pokus o převrat, který v bývalé francouzské kolonii rozpoutal čtyřměsíční občanský konflikt. Volební místnosti se otevřely v 07:00 místního času. Hlasovat mohou lidé následujících deset hodin.

Telefonát Markéty Kutilové (zdroj: ČT24)

Výsledky by měly být známy ve středu. Pokud nikdo nezíská víc než polovinu hlasů, utkají se dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů ve druhém kole 28. listopadu.