Sebevražedný atentátník zranil v Istanbulu 32 lidí

Istanbul - Při dnešním sebevražedném atentátu, při němž útočník odpálil bombu ve čtvrti Taksim ležící v evropské části Istanbulu, bylo zraněno 32 lidí. Podle tureckých televizních stanic šlo o útok vedený proti pořádkové policii. Zranění utrpělo kromě civilistů i 15 policistů, sdělil šéf istanbulské policie Hüseyin Capkin. Dvě osoby jsou zraněny těžce.

Guvernér Istanbulu Hüseyin Avni Mutlu oznámil, že útočník při atentátu zemřel. Na těle měl podle guvernéra ještě další výbušniny. Podle šéfa istanbulské policie atentátník chtěl nastoupit do autobusu plného policistů a odpálit nálož. Bomba však pravděpodobně vybuchla předčasně, jen díky tomu atentát neměl tragickou bilanci. Zraněno bylo 33 lidí, 9 z nich skončilo v nemocnici. Podle českého velvyslanectví v Ankaře by mezi zraněními neměli být Češi. 

Očitý svědek:

„Zničeho nic se ozvala obrovská exploze. Přiběhli jsme a uviděli mrtvého útočníka. Všude byly kusy jeho těla, hlava tamhle.“

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Na televizních záběrech bylo vidět policisty spěchající na místo exploze a sjíždějící se sanitky. Podle televizních stanic CNN-Türk a NTV byl kolem místa výbuchu vytvořen bezpečnostní koridor a nedaleká pěší zóna Istiklal byla uzavřena.

Po explozi se na místě našla ještě jedna nálož s časovačem, tu pyrotechnici stačili zneškodnit. Vyšetřovatelé teď zjišťují, kdo a proč na západotureckou metropoli útočil. 

Premiér Recep Tayyip Erdogan z Mardinu na jihovýchodě země, kde je na návštěvě, označil atentát za terorismus. „Nedovolíme nikomu, aby ohrožoval klid, stabilitu a bezpečnost Turecka,“ prohlásil.

V turecké megapoli Istanbulu stojí za bombovými útoky obvykle povstalci ze separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) nebo extrémně levicové skupiny. V listopadu 2003 krátce po sobě zasáhly Istanbul dvě série bombových útoků, za nimiž stála turecká buňka al-Káidy. O život přišlo 63 lidí.