Ruské opozici se po dvou letech podařilo demonstrovat proti Kremlu

Moskva - Ruská opozice zažila úspěch. V Moskvě jí poprvé po dvou letech policie povolila protestní shromáždění. Jako na všech předchozích se i na tomto demonstrovalo za svobodu shromažďování. Říjen má třicetjedna dní a jako každý dlouhý měsíc se v jeho závěru pokusili odpůrci Kremlu sejít v centru Moskvy. Na rozdíl od všech předchozích akcí z posledních let se jim to tentokrát podařilo s oficiálním požehnáním.

„Úřady prokázaly vůbec poprvé respekt vůči zákonům. Konečně se to děje, je to pro opozici veliké vítězství,“ s nadšením komentoval Sergej Udalcov z protikremelského Hnutí levá fronta. Jednatřicátý den odkazuje na 31. článek ruské ústavy o svobodě shromažďování, který je právě v Rusku neustále porušován. I přesto, že demonstrace byla povolena, celá akce se neobešla bez omezení. Radnice povolila jen tisíc účastníků. Podle organizátorů nakonec přišel dvojnásobek, byť policie trvala na tom, že kvóta zdaleka naplněna nebyla. Část náměstí také zůstala přehrazená plotem, údajně kvůli stavbě parkoviště.

„Konečně jsme se sešli na Triumfálním náměstí, i když ne tak, jak jsme chtěli. Chtěli jsme k památníku Majakovského, doprostřed otevřeného náměstí, ale ten plot ho hyzdí,“ stěžovala si si na opatření radnice Ljudmila Alexejeva, předsedkyně moskevského Helsinského výboru. Moskvě se tedy obvyklá násilná represe vyhnula. Zato v Petrohradu sáhla policie ke starému scénáři. Akci zakázala a pozatýkala 70 lidí ze zhruba tří stovek demonstrujících. Příští setkání se plánuje na Silvestra.

Protikremelská opozice demostrovala po dvou letech (zdroj: ČT24)