Čína začíná počítat své ovečky

Peking – Čína se pustila do sčítání lidu. Při tom posledním v roce 2000 měl tento nejlidnatější stát planety miliardu a 295 milionů obyvatel. Tentokrát chce Peking odhalit skutečně přesný a hlavně pravdivý obraz demografické skladby. Lidí nad 60 let je v poměru k mladým aktivním ročníkům čím dál víc - i proto se spekuluje o tom, že průzkum možná povede k uvolnění politiky jednoho dítěte. Údaje z letošního sčítání budou oficiálně zveřejněny příští rok v dubnu.

Šest milionů inspektorů pro sčítání lidu navštíví v příštích deseti dnech na 400 milionů domácností. Obyvatelé jsou ale nedůvěřiví: ne každý je ochoten vyzradit na sebe 18 různých informací – včetně počtu dětí. Úřady slibují, že když rezidenti přiznají pravý počet potomků, odpustí jim pokutu za víc než jedno dítě. Jde totiž o zjištění skutečného stavu populace, a ne takového, jaký by si vláda přála mít. Počet dětí, které nejsou oficiálně registrovány a nemají právní identitu, může dosahovat řádově milionů.

Wang Ťing, profesorka ekonomie:

„Sčítání je prospěšné v tom, že zjistíme, kde lidé žijí, poměr rozmístění obyvatel na venkově a ve městech, úroveň urbanizace - je to šance pochopit reálný stav.“

Do pěti let podle odhadů počet lidí ve městech převýší počet venkovanů. Realitou je třeba mnohamilionová armáda sezonních migrujících dělníků. Tito lidé přežívají v nevyhovujících průmyslových komplexech nebo ve městech a sčítacím komisařům značně komplikují život. Ve stálém bydlišti je zapíší jako chybějící a ve městech, kde se uchytí, je pak vedou jako obyvatele bez povolení. Povolení k pobytu je pro většinu Číňanů pořád nutnost - čile se s ním obchoduje na černém trhu.

Je to pošesté, kdy Čína provádí celonárodní sčítání obyvatel. Poprvé ale bude počítat lidi tam, kde skutečně žijí, a ne tam, kde mají registrovaný trvalý pobyt. Tím chtějí úřady lépe zaznamenat demografické změny a zjistit skutečnou velikost obřích čínských měst, ve kterých se nyní počet obyvatel jen zhruba odhaduje. Vláda za sčítání zaplatí přes 100 milionů dolarů. Na 18 otázek by mělo odpovědět 90 procent obyvatel.

  • Sčítání lidu v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2066/206549.jpg
  • Čínské seniorky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2066/206554.jpg