Indonéská sopka ve stopách islandské: letiště mimo provoz

Jakarta - Letiště v okolí aktivní sopky Merapi na Jávě jsou mimo provoz. Tři tisíce metrů vysoký vulkán dál chrlí žhavý popel a hustý kouř výrazně zhoršil viditelnost. Erupce mají pokračovat i v dalších dnech; o život přišlo dosud 40 lidí a záchranáři evakuovali asi 70 000 obyvatel přilehlých vesnic. Vědci varovali, že pomalé erupce mohou pokračovat další týdny a způsobit i další ztráty na životech.

Indonéské ministerstvo dopravy dnes vybídlo letecké společnosti, aby své lety směrovaly po alternativních trasách a z bezpečnostních důvodů omezily přelety v okolí vulkánu. Špatná viditelnost panuje na letištích ve městě Yogyakarta a v nedalekém Solu a na ranvejích leží vrstva popela.

Od první velké exploze Merapi 26. října následovalo dalších více než deset menších erupcí. Silný pondělní výbuch pak umožnil průchod lávy, a napětí uvnitř kráteru tak zřejmě pokleslo.

Nedaleké indonéské ostrovy Mentawai se současně dál vyrovnávají s následky nedávného zemětřesení a následné vlny tsunami, po kterých je již registrováno nejméně 449 mrtvých. Týmy záchranářů stále přepravují humanitární pomoc do nejvzdálenějších končin postižené oblasti.