Ugandský soud zakázal deník kvůli kampani proti gayům

Kampala - Ugandský časopis The Rolling Stone, který otiskl fotografie stovky homosexuálů s titulkem Pověste je, nesmí vycházet. Sdružení pro sexuální menšiny předalo ugandskému nejvyššímu soudu petici proti jeho štvavé kampani. Šéfredaktor nicméně prohlásil, že válka proti homosexuálům musí v Ugandě pokračovat.

Podle ochránců lidských práv, kteří podali k soudu stížnost, vyprovokovalo zveřejnění fotografií útoky na osoby homosexuální i heterosexuální orientace.

Ugandský deník zveřejnil již dříve jména 100 lidí označených za „přední“ ugandské homosexuály. Zveřejnění seznamu vedlo podle aktivistů k napadení nejméně čtyř lidí. Dnes deník zveřejnil seznam 14 mužů, které označil za „generály“ homosexuálního hnutí v Ugandě. U jejich fotografie je kromě jména uvedeno také město, v němž žijí.

Homosexuálové v Ugandě čelí nové vlně útoků již od minulého roku, kdy byl představen návrh zákona, podle kterého by mohly být osoby za odlišnou sexuální orientaci odsouzeny až k doživotí nebo trestu smrti. Parlament se zákonem dosud nezabýval, v zemi se ale vyostřují nálady namířené proti sexuálním menšinám.