Japonskem se přehnal tajfun Ma-On

Tokio - Tajfun Ma-On, který dnes udeřil na jihojaponský ostrov Šikoku, slábne a míří na východ. Přináší kromě vichru o rychlosti 180 kilometrů v hodině také vydatný déšť, který se zřejmě nevyhne ani oblasti zničené silným březnovým zemětřesením. Tajfun si vyžádal život jednoho člověka a několik desítek lidí zranil. Narušil dopravu včetně vlakových spojů na jihozápadním předměstí Tokia a v sousední prefektuře Jamanaši. Zrušeno bylo přes 500 letů. Ma-On je šestým tajfunem v letošní sezoně bouří.

Meteorologická služba upozornila Japonce, že na pacifickém pobřeží může nastat delší větrné období se silným deštěm. Občané se mají mít na pozoru před možnými sesuvy půdy a záplavami. To se může týkat i pobřeží v prefektuře Fukušima, která leží na ostrově Honšú.

Tuto oblast v březnu postihlo ničivé zemětřesení a tsunami, v jehož důsledku byla zničena tamní jaderná elektrárna. S následky se Japonsko dodnes nevypořádalo. Podle meteorologů by tam v noci mohlo spadnout 50 milimetrů srážek za hodinu. Provozovatelská firma TEPCO chce reaktory zakrýt, aby vyloučila možnost, že je vyplaví déšť. První z nich ale nebude přikryt dřív než v září.

Podle japonských sdělovacích prostředků bylo v 18 prefekturách zraněno 60 lidí. Na ostrově Šikoku našli na říčním břehu tělo pohřešovaného 84letého muže, který odešel z domova zkontrolovat svou loď. V Kjótu byla silným deštěm poškozena jedna ze zdí tamního paláce, který je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. V prefektuře Kóči na ostrově Šikoku v úterý naměřili víc než 800 milimetrů srážek, což je jednodenní japonský rekord.

Firmě TEPCO se podařilo zajistit stabilní chlazení poškozených reaktorů. Nejpozději do roku 2015 se začne odvážet použité jaderné palivo. „Když vláda a společnost TEPCO začaly spolupráci, čelili jsme velmi složité situaci. Po čtyřech měsících po katastrofě mám z naší odvedené práce dobrý pocit,“ řekl ministr hospodářství a obchodu Banri Kajeda.

Do ledna má firma TEPCO zastavit reakci jádra úplně. Vláda do té doby taky představí plán na návrat 80 tisíc obyvatel, kteří se museli z 30kilometrového okruhu kolem elektrárny evakuovat. Úplné vyčištění místa ale potrvá možná až deset let.

Japonsko zasáhl tajfun (zdroj: ČT24)