Kromě „Okurky“ se součástí Londýna brzy stane „Sluchátko“ či „Struhadlo“

Londýn - Před šesti lety byla v centru Londýna otevřena kontroverzní budova zajišťovny Swiss Re, jež si okamžitě vysloužila přezdívku „Okurka“. Mrakodrap navrhl známý anglický architekt Norman Foster na místě historické námořní burzy Baltic Exchange. Ta byla poškozena při teroristických útocích Irské republikánské armády. Zanedlouho má v centru Londýna stavba mrakodrapů nekonvenčních tvarů pokračovat. Nové návrhy si již stačily vysloužit přezdívky jako „Struhadlo“ či „Sluchátko“.

Kritiku tzv. „Okurky“ si vysloužila zejména výška budovy, která se svými 180 metry značně převyšuje většinu budov v části City. Přestože se jedná o osmou nejvyšší stavbu Londýna, většina mrakodrapů se nachází v obchodní čtvrti Cannary Wharf v bývalých docích.

Pro svůj zaoblený tvar se budově ihned začalo přezdívat Gherkin neboli nakládaná okurka. Po svém otevření v roce 2004 získala prestižní Stirlingovu cenu a stala se jedním ze symbolů moderního Londýna a britské konjunktury v prvním desetiletí 21. století. Budova „Okurky“ je pokryta 24 tisíci metry čtverečních skla a nachází se v ní nejvýše položený bar a restaurace ve městě. Do nich mají nicméně přístup pouze nájemníci budovy či členové místního klubu.

Známým odpůrcem moderní výstavby v centru Londýna je princ Charles, jenž se již tradičně snaží do podobných otázek zasahovat. Ale krize v City odeznívá a investoři oživili projekty dvou mrakodrapů, které opět radikálně změní horizont britského hlavního města.

Struhadlo na sýr je nový název dalšího mrakodrapu, jehož výstavbu přerušila finanční krize. V lednu se ale opět začne stavět a budova by měla být hotova v polovině roku 2014. Další kontroverzní 160 metrů vysoká stavba se bude realizovat také ve čtvrti City podle návrhu uruguayského architekta Rafaela Vinoly. Kvůli svému prohnutému tvaru se jí již nyní začalo říkat Sluchátko vysílačky. Zdá se tak, že investoři jsou přesvědčeni o tom, že City zůstane i po krizi globálním finančním centrem.

  • Budova zajišťovny Swiss Re, Londýn (1997-2004, architekt: Foster + Partners) zdroj: Stránky Foster + Partners http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1692/169140.jpg
  • Budova zajišťovny Swiss Re, Londýn (1997-2004, architekt: Foster + Partners) zdroj: Stránky Foster + Partners http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1692/169138.png
Vydáno pod