Češi v Afghánistánu jsou důležití, řekl ČT generál Petraeus

Kábul - Těsně po schválení rozšíření afghánského kontingentu české armády až na 720 mužů přijeli do Kábulu ministři zahraničí a obrany Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra. Děje se tak v době, kdy proti rozšíření ostře protestovala česká opozice a počet zabitých koaličních vojáků v Afghánistánu už dosáhl 620, což je téměř o 50 procent víc než za celý loňský rok. Živě z Afghánistánu se budou vysílat i speciální Otázky Václava Moravce, které začínají v neděli 7. listopadu ve 12:00 na ČT24.

Letošní rok je pro mezinárodní síly v Afghánistánu nejkrvavější, šéf české diplomacie ale doufá, že špatné zprávy jsou jen dočasné. „Zdá se mi, že to začíná teď opravdu fungovat, to je důležitá informace, poněvadž u nás někdy obzvlášť zaznívají hlasy, že to celé nemá smysl,“ prohlásil Schwarzenberg v rozhovoru pro ČT.

Ještě na jaře Češi nabízeli výcvik afghánských vojenských policistů přímo v Česku, teď od toho ale spíš ustupují a podle Vondry je těžiště výcviku především přímo v Afghánistánu. „Cílem je vycvičit až 200 tisíc lidí a to nelze řešit tím, že to bude probíhat v Evropě,“ vysvětlil Vondra. Působení Čechů v Afghánistánu ocenil i vrchní velitel tamních spojeneckých jednotek generál David Petraeus.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

David Petraeus, vrchní velitel vojsk v Afghánistánu:

„Češi jsou důležití. Ukazuje to Tálibánu, že bude velmi zklamaný, pokud si myslí, že příští rok v létě dojde k významnému stahování vojsk z Afghánistánu.“

Sebevražedné útoky pokračovaly i dnes

Útoky povstalců v Afghánistánu se dosud soustředily na jih a východ země, kde má Tálibán bašty. V poslední době však podnikají stále více násilných akcí i v dosud relativně poklidných oblastech na západě a na severu Afghánistánu. Na tržišti v severozápadním Afghánistánu dnes 16letý sebevražedný atentátník zabil 10 lidí a 30 jich zranil. Při útoku byl vážně zraněn vysoký činitel zdejší vlády Rahmatolláh, který obědval v době exploze v místní restauraci. Dva z jeho strážců jsou mezi mrtvými.

Afghánistán teď bude v globální politice číslem jedna po několik týdnů. Nejen kvůli summitu NATO v Lisabonu, kde se bude mluvit o větším zapojení Ruska, ale také kvůli prosincové revizi americké strategie v Bílém domě.

Kvůli začátku mírových rozhovorů s bojovníky Tálibánu přitom afghánský prezident Hamíd Karzáí přitvrzuje. Na adresu Západu prohlásil, že Afghánistán nikoho nepotřebuje – mezinárodní společenství naopak potřebuje Afghánistán. „K tomuto prohlášení bych vám řekl to, že dokud budete potřebovat vy nás, my budeme chtít vás; jakmile nás přestanete potřebovat, i my vás pak nebudeme potřebovat,“ upřesnil prezidentova slova afghánský viceprezident Mohammad Kvazím Fahím.

Z Afghánistánu se budou v neděli vysílat živě i Otázky Václava Moravce. Vondra, Schwarzenberg a předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jiří Dienstbier zhodnotí dosavadní působení české mise, zamyslí se nad jejím významem, dotknou se strategie NATO v Afghánistánu, otevřou také téma financování zahraničních misí v souvislosti se škrty ve státním rozpočtu a naznačí otázky zbraňového a logistického zajištění Armády ČR se zaměřením na zahraniční mise.