Známý ruský novinář Kašin těžce zraněn při přepadení

Moskva – Známý reportér ruského listu Kommersant Oleg Kašin byl těžce zraněn při nočním přepadení. Podle šéfredaktora deníku souvisí útok na Kašina pravděpodobně s jeho novinářskou činností, která zahrnovala i krytí opozičních protestů. Prezident Dmitrij Medvěděv nařídil generálnímu prokurátorovi a ministrovi vnitra, aby převzali osobní dohled nad vyšetřováním případu.

Kašin byl raněn, ne ale okraden

Očití svědkové, kteří jsou citovaní na webu deníku Kommersant, zaútočili na třicetiletého Kašina asi hodinu po půlnoci dva muži poblíž jeho moskevského bytu. Útočníci Kašina zbili a pak rychle utekli. Taková je výpověď sousedů, kteří zavolali záchranku. Kašin byl v těžkém stavu převezen do nemocnice, kde ho lékaři okamžitě operovali. Novinář má podle ruských médií zlomenou čelist, poranění lebky, zlomeniny obou nohou a palců na rukou. Lékaři se ho rozhodli na několik dnů uvést do umělého spánku.

Útočníci podle šéfredaktora listu Michaila Michajlina nevzali Kašinovi peněženku ani telefon. Podle šéfredaktora je to důkaz toho, že napadení novináře muselo mít něco společného s jeho prací. Kašin se věnoval domácí politice, zaměřoval se především na demonstrace, protestní akce, pochody nesouhlasu, mládežnická politická sdružení a působení prezidenta Medvěděva, řekl Michajlin.

Předseda Ruského svazu novinářů Michail Fedotov

„Ukazuje to (napadení Kašina), že v naší společnosti existují lidé, kteří jsou připraveni spáchat zločin s cílem umlčet novináře.“

Vydáno pod