Britská justice šetří: pošle domů vězněné cizince

Londýn - Britská vláda šetří na všech frontách - včetně vězení. Premiér David Cameron se bude podle tamních médií osobně zasazovat o to, aby byli deportováni zahraniční odsouzenci. Ti tvoří třináct procent z 85 tisíc vězňů v nápravných zařízeních v Anglii a Walesu. Roční pobyt jednoho z nich stojí totiž v přepočtu asi milion českých korun. Nejvíc vězněných cizinců je z Jamajky (942), Nigérie (727), Irska (681), Polska (642) a Vietnamu (596); trest si tu odpykává také 83 Čechů a 65 Slováků.

Snaha je součástí o úspory poté, co britská vláda rozhodla, že rozpočet ministerstva spravedlnosti se během čtyř let sníží o 23 procent. Ministr spravedlnosti Kenneth Clarke chce počet vězňů snížit do roku 2015 o 3 000 a zrušit šest věznic. „Cizí státní příslušníci, kteří nemají právo zůstávat v Británii, odtud budou odvezeni při první příležitosti,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti. Z asi 85 002 lidí ve věznicích v Anglii a Walesu je přes 11 135 cizinců; Skotsko a Severní Irsko rozhodují o těchto záležitostech samostatně.

Vládní zdroje připouštějí, že snahu o deportace zahraničních vězňů mohou ztížit zákony o lidských právech a fakt, že podle dohod o předávání musejí vězni s deportací souhlasit. Pokud s ní vězni souhlasí, je jim podle nynějších předpisů zkrácen trest až o 270 dní. Takto bylo ovšem loni odvezeno do zahraničí jen 41 vězňů.

Příští rok v prosinci vstoupí v platnost dohoda Evropské unie, která nebude vyžadovat k deportaci vězně do domovské země jeho souhlas. V případě dalších zemí bude premiér David Cameron „osobně intervenovat“ a usilovat o změnu bilaterálních dohod, aby také v těchto případech vydání nebránil nesouhlas vězně, řekly Daily Mail vládní zdroje.

Britská věznice
Zdroj: ČT24