Čeští poutníci pozvali papeže na návštěvu České republiky

Vatikán - Účastí na pravidelné středeční papežské generální audienci a separátním setkáním s papežem Benediktem XVI. v chrámu svatého Petra vyvrcholila dnes česká Národní pouť do Vatikánu. Jejím hlavním cílem bylo poděkovat papeži za jeho loňskou návštěvu v České republice. Jak v rozhovoru pro ČT upřesnila mluvčí České biskupské konference Irena Sargánková, papež pozdravil poutníky v českém jazyce a pražský arcibiskup a český primas Dominik Duka mu předal dar a oficiálně jej znovu pozval do České republiky.

Papež přijal na 1 300 českých poutníků v aule Pavla VI. v bazilice svatého Petra společně s jednou skupinou z italské diecéze. Poutníkům česky poděkoval za milé přijetí, kterého se mu dostalo při jeho loňské návštěvě v ČR, a udělil celé české zemi zvláštní požehnání. Biskupové mu předali darem bibli, která je ručně zhotoveným unikátem vysoké umělecké hodnoty o 1 070 stranách s 259 jedinečnými knižními ilustracemi vytištěnými na kvalitním papíře se zlatotiskem.

„Srdečně zdravím vás, poutníky z České republiky, kteří jste se zde sešli v tak hojném počtu, abyste oplatili mou návštěvu, kterou jsem s radostí vykonal ve vaší zemi v loňském roce. (…) Uchovávám si milou a vděčnou vzpomínku na svou příjemnou cestu do vaší krásné země. (…) Ze srdce vám všem uděluji zvláštní apoštolské požehnání, které rozšiřuji vašim rodinám a celé vaší vlasti,“ řekl Benedikt XVI.

Telefonát Ireny Sargánkové (zdroj: ČT24)

Zástupci České biskupské konference spolu s vládní delegací, vedenou ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, s manželkou prezidenta Livií Klausovou a se všemi poutníky z České republiky zase papežovi poděkovali za jeho loňskou návštěvu. Cílem jejich cesty bylo mimo jiné ukázat, že náboženské cítění Čechů není mrtvé. Papež totiž o víkendu jmenoval Českou republiku mezi zeměmi, kde podle něho hrozí převaha světskosti nad duchovnem.

Třídenní pouti se účastní asi 1 300 lidí, z nichž zhruba 40 procent je z Čech a 60 procent z Moravy. Jde o třetí největší českou pouť do Vatikánu za posledních 20 let.

Už v úterý se poutníci zúčastnili mše, kterou v římské bazilice Santa Maria Maggiore sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ředitel Poutního domu Velehrad Jiří Sedláček potom odhalil bustu kardinála Josefa Berana od sochařky Marie Uchytilové. Poté Duka a Graubner předali dary dvěma jubilantům: prvnímu apoštolskému nunciovi v České republice, kardinálu Giovannimu Coppovi, který měl 85. narozeniny 9. listopadu, a Livii Klausové, která slaví 67. narozeniny dnes.

Odpoledne se sloužila v chrámu svatého Petra česká mše, kterou vedl Dominik Duka. Na programu bylo i položení věnce k hrobce někdejšího pražského arcibiskupa Josefa Berana, který zemřel v roce 1969 v římském exilu. Národní pouť bude zakončena ve čtvrtek dopoledne slavnostní bohoslužbou v bazilice svatého Jana v Lateránu.