Arafat je i šest let po smrti v Palestině populární

Ramalláh – Šesté výročí úmrtí bývalého palestinského vůdce Jásira Arafata si dnes připomněly tisíce jeho sympatizantů v Ramalláhu na západním břehu Jordánu. Radikální palestinské hnutí Hamas, které v pásmu Gazy vládne od roku 2007, veškeré veřejné vzpomínkové akce zakázalo. Podle nejnovějšího průzkumu 86,7 procenta Palestinců postrádá muže, který zemřel 11. listopadu 2004 v 75 letech v pařížské nemocnici a který pro ně byl po čtyři desetiletí symbolem boje za nezávislý stát. Je pohřben ve svém bývalém sídle Mukata v Ramalláhu na západním břehu Jordánu.

Mnozí z nich přišli vyjádřit svůj zármutek do Ramalláhu, řada z nich v černých košilích a pro Arafata typických palestinských šátcích na hlavě. K tisícům lidí shromážděných u Arafatova hrobu s palestinskými vlajkami promluvil prezident Mahmúd Abbás.

Policisté Hamasu dnes zasáhli a přerušili soukromé vysílání filmu o Arafatovi v Gaze. Pohrozili zabavením plátna a videorekordéru a zatkli několik z více než dvou desítek účastníků promítání. Zadrželi údajně také novináře natáčející záznam z této akce a přinutili je ke slibu, že ho neodvysílají.

Jásir Arafat se jako šéf Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) zapojil do tajných jednání s Izraelem, která vyústila v září 1993 v podpis dohody o vzniku palestinské autonomie. V lednu 1996 byl zvolen jejím prezidentem a dál vedl jednání s izraelskými vůdci o podobě palestinského státu. V roce 1994 byl společně s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a ministrem zahraničí Šimonem Peresem vyznamenán Nobelovou cenou za mír.

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes u příležitosti výročí smrti bývalého palestinského vůdce prohlásil, že bere jako závazek slova amerického prezidenta Baracka Obamy, který na zářijovém Valném shromáždění OSN vyjádřil naději, že do roka se Palestina stane novým členem OSN, tedy že konečně vznikne. Vyzval také Izrael, aby dal přednost míru před budováním židovských osad ve východním Jeruzalémě.

Izrael chce podle Netanjahua dosáhnout mírové dohody s Palestinci

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes po setkání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou v New Yorku řekl, že Izrael chce nadále dosáhnout mírové dohody s Palestinci. Mírový proces obnovený jen před několika měsíci ale v současnosti uvázl na mrtvém bodě, když Izraelci neprodloužili moratorium na výstavbu židovských osad na západním břehu Jordánu. Palestinci to požadovali jako základní podmínku pro další jednání.

Izraelská vláda navíc nedávno rozhodla o novém projektu ve východním Jeruzalémě, který by se měl podle palestinské samosprávy stát hlavním městem budoucího palestinského státu. Clintonová dnes uvedla, že ji rozhodnutí Izraele znepokojuje. Zároveň ale řekla, že nepodporuje jednostranné vyhlášení palestinské nezávislosti. Stát Palestinců by podle ní měl vzniknout až na základě mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci.

Hillary Clintonová a Benjamin Netanjahu
Zdroj: ČT24/AP Photo
Vydáno pod