Americká armáda chce bojovat v Afghánistánu další 4 roky

New York – Podle deníku New York Times chce americká armáda zůstat v Afghánistánu ještě další čtyři roky, a to i přesto, že americký prezident Barack Obama plánuje na příští rok počátek stahování amerických jednotek z této země. Spojené státy bojují v Afghánistánu od roku 2001.

Američané chtějí v Afghánistánu zůstat až do roku 2014. Toto datum zmínilo tento týden hned několik představitelů USA – ministr obrany Robert Gates, ministryně zahraničí Hillary Clitnonová nebo admirál Mike Mullen. Podle nich je rok 2014 termín, kdy by mohli Afghánci postupně začít po 13 letech přebírat kontrolu nad bezpečností v zemi. Sám afghánský prezident Hamíd Karzáí zmínil toto datum i ve své inaugurační řeči.

Americká armáda má totiž své důvody v zemi zůstat, chce se ještě další čtyři roky věnovat boji proti radikálním islamistům z Tálibánu. Komentáře všech třech představitelů se přitom nijak nevyjadřují k plánovanému začátku stahování amerických jednotek z Afghánistánu, které Obama avizoval na červenec příštího roku.

Rozhovor s Judith McHaleovou (zdroj: ČT24)

„Vlastně to ani není změna, ale snažíme se překonat posedlost červencem 2011, aby lidé viděli, co prezidentova strategie opravdu obnáší,“ řekl deníku jeden vysoce postavený americký činitel. Bílý dům teď reviduje Obamovu strategii, případné změny chce prezident zveřejnit v prosinci.

Tálibán teď tedy zřejmě nesmí doufat v to, že většina Američanů se ze země stáhne už příští rok a on tak bude mít volné pole působnosti. Ministr Gates prohlásil, že Tálibán bude velmi překvapený, až zjistí, že v srpnu, září, říjnu i listopadu bude ještě většina amerických vojáků stále v Afghánistánu.

Datum 2014 jako předání moci Afgháncům označují za smysluplné i bezpečnostní analytici. Do roku 2013 chce totiž afghánská armáda posilovat až na 350 tisíc vojáků, pak bude možné, aby převzali kontrolu v zemi.

Právě Afghánistán je ve Spojených státech velmi ožehavým tématem. Prezident Obama tvrdě prosazuje postupné stahování jednotek, zatímco někteří představitelé armády by raději poslali do země další posily. Například velitel americké námořní pěchoty generál James Conway tvrdil, že stažení jednotek nahrává právě Tálibánu. Někdejší velitel spojeneckých vojsk v Afghánistánu Stanley McCrystal se po podobné kritice vzdal funkce. Obamův postup v Afghánistánu kritizovali i dva jeho poradci Richard Holbrooke a generál Douglas Lute.

Náměstkyně Clintonové: O úspěších v Afghánistánu se neví

Tento rok je pro mezinárodní síly v Afghánistánu nejkrvavější, a mnoho Američanů se proto ptá, jaký má tahle mise vlastně smysl. Podle Judith McHaleové, náměstkyně ministryně zahraničí USA pro řízení veřejné diplomacie, která poskytla ČT24 exkluzivní rozhovor, ale afghánská mise přináší své ovoce, i když se o tom moc nemluví.

Podle ní je špatně, že například sami Afghánci neví, co se v zemi děje dobrého, že jsou otevřené školy, že podniky lépe fungují a že probíhá výcvik afghánské armády i policie. Současný stav nazývá McHaleová informačním vakuem. Frustraci u veřejnosti rozumí, chce to ale změnit. Zkoumá proto teď různé způsoby, jak tyto lidi oslovit. Chce využít rádio, televizi i mobilní telefony, ke kterým mají Afghánci stále větší přístup.