Képíró je nevinný, rozhodl soud

Budapešť – Sedmadevadesátiletého někdejšího důstojníka maďarského četnictva Sándora Képíróa dnes soud zprostil obvinění ze zločinů během druhé světové války. Za masakr z ledna 1942, kdy maďarští četníci postříleli skoro 1 300 lidí, mu přitom hrozilo doživotí.

Podle obžaloby se Képíró za války zúčastnil nájezdu na Novi Sad v roce 1942. Képíró ale obvinění odmítá a brání se, že jen poslouchal rozkazy. Soud ho dnes obvinění zprostil.

Soudce zdůvodnění rozhodnutí vyhlásí až zítra, především kvůli zdravotnímu stavu Képíróa. Podle lékařů je totiž schopen proces vnímat maximálně 45 minut. Dnes dorazil do soudní síně sanitkou z nemocnice.   

Sándor Képíró
Zdroj: ČT24

Podle informací ale takto soudce rozhodl, protože se nepodařilo dokázat, že se Képíró osobně podílel na vraždění v Novém Sadu. Podařilo se pouze prokázat, že se účastnil zatýkání a shromažďování osob, které měly spolupracovat s partyzány. 

„Rozsudek není nijak nečekaný v rámci maďarské společnosti, která ještě nedozrála k tomu, aby se vyrovnala se svou minulostí,“ okomentovala to představitelka Wiesenthalova střediska Ana Frenkelová. Ztaím není jasné, jestli se prokuratura proti rozhodnutí odvolá. 


V roce 1939 byl ve svých 24 letech Sándor Képíró povolán k maďarskému četnictvu. Po německé okupaci narukoval do vojvodinského města Novi Sad, které bylo součástí oblasti Bačka. V roce 1942 se v Bačce odehrály masakry civilního obyvatelstva. Maďarské četnictvo se mstilo za to, že zdejší obyvatelé pomáhali srbským partyzánům. Zabito bylo přes 4 200 Srbů, Židů, Romů a příslušníků dalších národností. Jen v samotném Novém Sadu zahynulo v lednu 1942 během tří dní přes 1 200 lidí.

Képíró byl kvůli masakru odsouzen už za války, desetiletý trest ale ukončilo obsazení Maďarska nacistickým Německem. Před druhým rozsudkem utekl do Argentiny a do Maďarska se vrátil až v roce 1996. 

Dlouhá léta patřil Kepíró k nejhledanějším válečným zločincům. S výhledem na synagogu žil bez povšimnutí v Budapešti ve svém bytě, upozornil na sebe vlastní neopatrností. Jeho stopu v roce 2006 v Budapešti objevil nynější šéf Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.