Další zásah do Karzáího řad – zemřel jeho poradce

Kábul – Americký generál David Petraeus předal funkci velitele sil NATO v Afghánistánu svému nástupci Johnu Allenovi. V září Petraeus převezme roli šéfa CIA. Předání funkcí v Afghánistánu se odehrává ve stínu vraždy Džána Muhammada Chána, poradce afghánského prezidenta Karzáího, kterého v jeho domě zavraždili útočníci Tálibánu. K útoku došlo necelý týden poté, co byl zabit nevlastní bratr prezidenta Karzáího.

V neděli večer vtrhli do domu prezidentova poradce dva ozbrojenci a zaútočili na něj. K akci se přihlásil Tálibán, pomstil se prý Chánovi za to, že „napomáhal Američanům páchat zvěrstva na Afgháncích“. 


Jde o další vraždu člověka, který patří k úzkému okruhu lidí kolem prezidenta. Minulý týden zastřelil osobní strážce prezidentova nevlastního bratra Ahmada Valího. Ten byl vlivným mužem Kandaháru, ale byl také obviňován z korupce i ze zapojení do obchodu s drogami. Spolupracoval se CIA.   

Ztráta dvou blízkých spolupracovníků je pro Karzáího dle BBC o to vážnější, že právě nyní NATO začalo předávat místním jednotkám odpovědnost za bezpečnost země. Velení v Afghánistánu dnes od svého předchůdce Davida Petraeuse převzal americký generál John Allen. Ten při té příležitosti prohlásil, že bude dál pokračovat v tlaku na povstalce.

David Petraeus předává velení v Afghánistánu Johnu Allenovi
Zdroj: Musadeq Sa/AP Photo
Vydáno pod