„Neptej se a mlč“ zatím zůstává v platnosti

Washington - Američtí homosexuálové nadále nesmějí otevřeně sloužit v armádě. Nejvyšší soud v USA povolil, aby kontroverzní pravidlo neptej se a mlč zůstalo v platnosti do té doby, než o něm rozhodne Federální odvolací soud v San Franciscu. Žádost o zrušení pravidla podala organizace za práva gayů a lesbiček. Tato zásada, která homosexuálům přikazuje zachovat jejich sexuální orientaci v tajnosti, se uplatňuje od roku 1993. Podle ní se armáda nesmí dotazovat vojáků na jejich sexuální orientaci a musí se zároveň zbavit těch, kteří se k homosexualitě sami přihlásí.

V polovině října soud první instance zásadu neptej se a mlč označil za protiústavní a zrušil ji. Vláda prezidenta Baracka Obamy se proti rozhodnutí odvolala a odvolací soud vydal předběžné opatření, kterým přinejmenším do svého rozhodnutí zachoval platnost armádního pravidla. Stoupenci homosexuálů se pokusili předběžné opatření zrušit, nejvyšší soud ale jejich žádost bez bližšího vysvětlení zamítl. Je ale pravděpodobné, že po rozsudku odvolacího soudu v San Francisku kauza u nejvyššího soudu skončí. Nejvyšší soud by se v tom případě musel zabývat i podrobnostmi případu a nejen procesními záležitostmi spojenými s předběžným opatřením.

Obama je kvůli kontroverzní zásadě ve složité situaci. Sice podporuje zrušení pravidla, chce toho ale dosáhnout vydáním zvláštního zákona. Ten se administrativa pokusí prosadit na nejbližší schůzi Senátu ještě předtím, než se na počátku ledna ujmou funkce noví senátoři. V novém složení horní komory totiž vládnoucí demokraté oslabí a republikáni se staví ke zrušení zásady kriticky.