Financování vědy po belgicku: Peníze putují od soukromníků

Brusel - Ve vlámské části Belgie se nebývale rozjela spolupráce soukromého sektoru a akademické sféry. Podniky přímo financují výzkum. Na Vlámském institutu biotechnologie v Gentu tuto možnost využívá i jeden z předních světových biologů - Čech Jiří Friml, jenž odhalil tajemství růstu rostlin. Vědec dostal sedm milionů eur na pět let, aby mohl s pětadvacetičlenným týmem ve svém bádání pokračovat.

„Pokud systém vědy funguje v dané zemi rozumně, nezáleží na tom, kde bádáme,“ tvrdí Friml. Rodák z Moravy teď chodí do laboratoří univerzitního Vlámského institutu biotechnologie. Do jeho těsné blízkosti se nalepily soukromé firmy stejných oborů.

V jednom ze skleníků v pečlivě kontrolovaném prostředí se třeba testují tisíce genů rýže. Aby se zjistilo, jak ji vypěstovat co nejvíc a za co nejmenší náklady. Pracuje na tom stovka lidí, ačkoli původně společnost vznikla z malého týmu vědců. „Tady to funguje, jak má, nikoli jako v Česku, kde firmy dostávají peníze na výzkum. V Belgii dávají firmy peníze na výzkum akademickým institucím,“ dodává Friml.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Český biolog útěk ze základního výzkumu neplánuje. Vědu chce dělat ještě alespoň 20 let tam, kde to nejlépe půjde. Na českém systému vidí i další mouchy. Přesto ale sní o tom, že se jednou vrátí zase na Moravu. „Čekám, jestli se zákonodárci vzpamatují a pokusí se udělat systém, který využije potenciál v české vědě,“ zakončuje.