Čtyři členové italské vlády podali demisi

Řím - Čtyři členové italské vlády Silvia Berlusconiho dnes podali demisi. Ministr pro evropské záležitosti Andrea Ronchi, státní tajemník na ministerstvu zemědělství Antonio Buonfiglio, náměstek ministra pro hospodářský rozvoj Adolfo Urso a státní tajemník na ministerstvu životního prostředí Roberto Menia jsou stoupenci Berlusconiho bývalého spojence Gianfranca Finiho. Jejich demise však zřejmě vládu neohrozí. Berlusconi chce v parlamentu nechat hlasovat o důvěře svému kabinetu.

Předem oznámený odchod členů vlády dále stupňuje politickou krizi. Ta začala roztržkou Berlusconiho s Finim, který na konci července vládní hnutí Lid svobody (PDL), vytvořené společně s Berlusconim, opustil. Finiho ovšem následovalo do opozice 34 poslanců a deset senátorů. Fini si minulý víkend založil svou stranu Budoucnost a svoboda pro Itálii (FLI).

Opozice levého středu požaduje vyslovení nedůvěry vládě. Šéf kabinetu však požaduje, aby parlament nejprve definitivně odhlasoval rozpočet na příští rok a pak teprve hlasoval o důvěře, což může trvat několik týdnů. Berlusconi a jeho spojenec Liga severu mají v Senátu solidní většinu, ale v Poslanecké sněmovně závisí hlasování zcela na Finiho stoupencích, kteří mohou vládu dostat do menšiny.

Berlusconi chce, aby v případě, že se ocitne v menšině, byla rozpuštěna pouze dolní komora a do ní se také vypsaly volby. To však zpochybňují stoupenci Finiho a opozice. Podle ústavy má právo rozpustit parlament jen prezident, Giorgio Napolitano, bývalý vůdce italských komunistů, s nímž má šéf vlády napjaté vztahy.

Kromě sporů ve vládní koalici Berlusconiho pozici v posledních měsících oslabila série skandálů spojených s jeho osobním životem. Navíc je proti němu vedeno několik procesů v souvislosti s jeho podnikáním. Nynější vláda složila přísahu v květnu 2008.