Dva ruští kosmonauti ukončili výstup do otevřeného kosmu

Moskva - Dva ruští členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes na více něž šest hodin vystoupili do otevřeného kosmu, aby na povrchu stanice provedli řadu technických operací spojených s modernizací a údržbou pracovního modulu Zvezda. Fjodor Jurčichin a Oleg Skripočka prošli zpět přechodovou komorou modulu Pirs ve 22:22 SEČ. V otevřeném vesmíru tak strávili šest hodin a 27 minut. Podařilo se jim dokončit všechny stanovené úkoly kromě přemístění televizní kamery u dokovacího uzlu ruského modulu Rassvet. Kamera nešla na nové stanoviště řádně přimontovat kvůli problémům s izolací, uvedl web americké vesmírné agentury NASA.

Mezi jejich hlavními úkoly bylo smontování nového stykového zařízení na plášti modulu Zvezda, k němuž bude v budoucnu možné připojit jakoukoli novou vědeckou aparaturu. Jurčichin a Skripočka rovněž z tepelné izolace na povrchu modulu odebraly vzorky agresivní „kosmické špíny“ k pozdější bezpečnostní analýze.

Největší zájem odborníků i posádky ale vyvolávala demontáž distančního robotického zařízení Rokviss německé výroby. Robot pracoval vně ISS bezmála sedm let s cílem vyzkoušet možnosti dálkového ovládání na povely ze Země. Podle dálkových signálů německých a ruských vědců robot plnil řadu složitých technických úkolů a odborníci na Zemi chtějí nyní vyhodnotit jeho stav.

Experiment má pokračovat příští rok, kdy bude stejné zařízení pracovat v obráceném režimu. Posádka ISS dostane přenosný počítač s ovládacím zařízením, jímž bude řídit pohyby robota v pozemských laboratořích. Předpokládá se test dvou robotů - německého antropomorfního zařízení, tedy robota podobného člověku, a objemného ruského hadovitého automatu složeného z velkého množství dílčích článků.

Skripočka má za sebou úspěšnou premiéru

Jurčichin vystoupil do otevřeného kosmu už popáté, ale pro Skripočku byl dnešní výstup premiérou. Z nitra ISS je sledovaly a kontrolovaly další čtyři členové posádky, Rus Alexandr Kaleri a Američané Douglas Wheelock, Shannon Walkerová a Scott Kelly.

Jurčichin, Wheelock a Walkerová se podle původních plánů mají vrátit na Zemi 30. listopadu. Podle dnešních informací ruského letového střediska se ale k Zemi možná vydají už 26. listopadu brzy ráno, přistát by mohli už v pátek 26. listopadu ve 4:00 ráno SEČ asi 70 kilometrů severně od kazažského Arkalyku. Náhradním termínem je sobota 27. listopadu.

Vydáno pod