Nová móda v Číně: šaty princezny Kate

Su-čou - Královská svatba roku v Londýně je už sice minulostí, pořád se na ní ale dají vydělat pěkné peníze. Alespoň v Číně, kde jedna podnikatelka dostala nápad začít vyrábět kopie svatebních šatů Kate Middletonové. Pohádka o princezně a chytré švadleně začala ve městě Su-čou nedaleko Šanghaje.

V malém bytě předělaném na krejčovskou dílnu se šijí svatební šaty. Největším hitem je kopie šatů Kate Middletonové, manželky britského prince Williama. Královskou róbu pořídíte za plebejskou cenu – v přepočtu osm a půl tisíce korun. „Kate se stala princeznou z normální dívky. Ženy něčemu takovému věnují pozornost. Hned jsem si uvědomila, že to je příležitost k podnikání a okamžitě jsem začala svatební šaty kopírovat,“ říká Liou Li-fej, autorka milionového nápadu.

  • Nevěsta v kopii šatů Kate Middletonové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2721/272035.jpg
  • Svatba prince Williama a Catherine Middletonové zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2507/250623.jpg
  • Autorka nápadu Liou Li-fej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2720/271992.jpg

A vynáší to. Nevěsty z Evropy, USA a Číny si u Liou Li-fej objednají až dvacatery královské svatební šaty měsíčně. Zájem mají i čínská fotografická studia, která v královské róbě fotí své klienty. „Nikdy jsem na sobě něco podobného neměla. Jsem nadšená a mám nový výjimečný pocit. Má rodina a přátele budou žasnout, až uvidí fotky,“ září Li Süan, jedna ze zákaznic. Foto-studia si za půlden přípravy a focení účtují v přepočtu 17 tisíc korun. Dvaadvacetiletá Li Süan se se svým nastávajícím fotí v nově postavené kopii křesťanského kostela.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

V kostelech se bere mizivé procento Číňanů. Miliony mladých párů si v nich ale několik týdnů před svatbou pořizují svatební fotografie. Zkušení fotografové si vědí s často nervózními klienty rady a aranžují je do romantických pozic. Přestože jsou šaty i prostředí západní, všichni jsou spokojeni. „Spojování čínské a zahraniční kultury je teď v Číně módou. Západní kultura je celkem dobrá. Moje snoubenka vypadá v těch šatech nádherně,“ říká ženich Cchao Lung.

Pohádková atmosféra svatebních fotek ale nevydrží všem ani v Číně. Každé páté manželství v zemi končí rozvodem.

Vydáno pod